Smerte og eksistens

Denne ukens utgaver av avisen Vårt Land ga flere innspill til ettertanke. Først på torsdag da Peter Donders hadde et innlegg på Verdidebatt med tittelen «Metafysisk skyld». Her skriver han:

… Eksistensiell terapi er en filosofisk orientert behandlingsform, som tar utg.pkt i de grunnleggende kategorier som er knyttet til å være et menneske i verden. Eksistensielt sett er mennesker fri, fri til å prøve å leve et meningsfylt liv.
Hva vil deet si: Et meningsfylt liv? Det er å leve et liv som er mest mulig i tråd med de verdier som er viktig for meg. Selv om det er noe som jeg må gjøre helt alene for å leve et liv som er mitt liv, betyr det alt annet enn en egoistisk, individualistisk «selvets triumf».
Begrepet metafysisk skyld kan kaste lys over dette. Karl Jaspers beskriver metafysisk skyld som en følge, ikke av en moralsk overskridelse (at jeg selv har gjort noe feil), men som følge av at jeg som menneske kan være solidarisk med et annet menneske. Hvis vi velger å åpen øynene for den, kan vi kjenne på en metafysisk skylkd for alle forbrytelser menneskeheten har begått.
Metafysisk skyld utfrodrer oss: Den utfordrer meg til å ta ansvar; til å ta del i verden og b idra til å skape mer rom for godhet, rettferdighet, brorskap, solidaritet, fred, kjærlighet for og med alle mennesker.

Festen fortsatte på fredag dag Lars Gilberg skrev om Lidelse i Eksistens-delen. Hans siste spørsmål til Bodil Nesvåg (som er intervjuet gjennom den 4s lange artikkelen) er:
– Hva vil du si til andre som har kroniske lidelser?

Hun svarer:

– Alle har sin unike historie. Men for meg har det å mestre smertene handlet om å akseptere, og det må gjøres daglig. På gode dager vil en ofte gjøre alt. Mitt råd er å gjøre litt og ha krefter igjen. Stopp i tide! Vær bevisst på hva som gir energilekkasjer. Vær så fysisk aktiv som du klarer. Finn en form for avspenning som virker for deg. Ta følelsene på alvor. Det er lov å grine. Det er naturlig å sørge over det man har mistet. Men smerter kan også møtes med mottiltak. Mestring handler om å tåle. Det kan man trene på, og det virker, erkjenner Bodil Nesvåg.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.