Å gå

Nå har jeg fått tak i enda en bok om å gå: Johan Kaggestad (2017) Å gå, Bazar forlag. Her er det mye fint! Må legge ut noen gullkorn, men denne boka anbefales!

Kaggestad skriver lett og slentrende, og dette er ikke noen akademisk bok. Han siterer en god del også, og her er det mye fint. Gunnar Breivik som tidligere var rektor ved Norges Idrettshøgskole er sitert rikelig på s. 46:

Kroppen er det første vi har og det siste vi forlater. Nå er ikke kroppen noe vi har på samme måte som klær eller sko. Kroppen er noe vi er. Det er gjennom kroppen vi lever og er til. Kroppen er ikke bare et objekt, men et subjekt. Kroppen er subjekt for nytelse og begjær, for lek og konkurranse. Gjennom kroppen viser vi vår styrke, men også våre sykdommer og vår svakhet. Det er gjennom kroppens attraktivitet vår sosiale status testes og delvis bestemmes. Vi kunne mange ganger ønske at kroppen ikke var der, den er i veien og hindrer oss i å nå våre mål. Andre ganger jubler vi med og gjennom kroppen fordi skituren går lekende lett eller dansefoten fungerer perfekt.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Å gå

 1. Takk for et nytt boktips, Lars. Boken står på programmet når jeg en gang får lest ut den jeg holder på med.

  For noen dager siden hørte jeg en god podcast på NRK Ekko, med tittel ‘Å gå – er det betre enn å springe? Det er vits i å gå seg ein tur sjølv om ein ikkje blir støl i musklane, og det kan til og med hjelpe den som har det psykisk vanskeleg, seier gjestene Johan Kaggestad og Marte Reitan.’ Podcasten ligger på adressen
  https://radio.nrk.no/serie/ekko/MDSP25015617/07-08-2017#t=1m26s

  Jeg liker både å gå turer og å padle turer, ofte om kvelden før det blir mørkt. Turene varer typisk mellom en og to timer, og de er i kjente omgivelser i nærområdet. For meg er det en mental forskjell mellom å gå og å padle. Når jeg padler alene i vindstille og på flatt vann synker som oftest aktiviteten i hjernen veldig. Jeg tenker ikke på noe i det hele tatt. Når det er vind og bølger krever det den mentale oppmerksomheten, og jeg får ikke tenkt på annet enn det. Å gå er annerledes. Når jeg går alene begynner jeg som oftest å tenke på et tema, og klarer å konsentrere meg om det bedre enn når jeg sitter i godstolen. Når jeg går sammen med en venn er det nesten alltid lett å føre gode samtaler. Å løpe og å sykle er som å padle i vind og bølger; omgivelsene krever oppmerksomheten og det blir ikke plass til å tenke så mye. Har du Lars, ev. andre, tilsvarende erfaringer ?

 2. Lars sier:

  Takk for informativ og god kommentar Hans Petter! Er en stund siden sist nå – hyggelig å se deg tilbake her! Skal sjekke ut podcast, selv om jeg må innrømme jeg er dårlig på det fremdeles.

  Veldig enig med deg i at det er en mental forskjell på å gå og å padle. Jeg opplever også padling på flatt vann som mer avslappende. Løping synes jeg fungerer til tider veldig meditativt – med rytme hjerte, pust og skritt. Å gå bruker jeg mer til slik du beskriver – forfølge en tanke, eller la tankene bare komme. Og ikke minst, til å fordøye inntrykk. Å gå blir litt som å skrive til harddisken. Sortere, justere, lagre og kaste…

  Min opplevelse av samtaler gående er også den samme som din. Jeg tror det er noe med denne bevegelsen… Den er undervurdert!

  Halldor Skard har skrevet denne flotte teksten om bevegelsen:

  Det hele mennesket griper gleden i bevegelsen

  Gled deg over den du er i bevegelsen.
  Bevegelsen er ditt mål.
  Bevegelsene er din prosess.
  Bevegelsene er din dynamikk.
  Bevegelsesrytmen er din.
  Beveg deg slik du selv vil.
  Beveg deg hvor du vil.

  De små stegene er de store.
  Når du skaper bevegelsen blir du skapt.
  Bevegelsen er din vei.
  Du kan være i bevegelsen.
  Du er den bevegelige kroppen.
  Du er bevegelsesmulighetene.
  Du bestemmer tempoet.

  Skap din egen stil.
  Tempoet er ditt valg til opplevelse.
  Ta bevisste steg til det ubevisste.
  Bevegelsesvalget er din metode.
  Vær i bevegelsen med glede.
  Opplev hvile i bevegelsen.
  Enhver bevegelse er ny.

  La tiden komme til deg i bevegelsen.
  Føl bevegelsen og føl den igjen.
  Bli klar over dine bevegelser.
  Dine bevegelser er en gave.
  Dine bevegelser er en mulighet.

  Lytt til stillheten i bevegelsen.
  Vær her og nå i bevegelsen.
  Oppdag mulighetene i bevegelsen.
  Aksepter bevegelsene dine.
  Beveg deg annerledes.
  Lytt til kroppens visdom.
  Den første bevegelsen er viktigst.

  Skap positive forestillinger om dine bevegelser.
  Ha åpne forventninger.
  Gi plass for drømmen i bevegelsen.
  Skap liv og glød med bevegelse.
  Beveg deg fritt på vei til forandring.
  Vær deg selv i bevegelsen.
  Si hvem du er med bevegelser.

  Halldor Skard, NIH 06.10.03
  (Gjengitt med tillatelse 20.11.03)

 3. Jeg leser alle innleggene dine Lars, og ser på bildene, og har stor glede av begge deler. Så jeg er her hele tiden selv om det kan gå litt tid mellom kommentarene mine.

  Jeg fikk en avslappende padletur på flatt vann (fralandsvind) i går kveld ved solnedgang, der jeg stort sett ikke tenkte i det hele tatt. Da jeg kom hjem ble Anders Thygesen intervjuet i Sommeråpent fra Vestfossen. Etterpå så jeg hele kajakkinnslaget på nettet. Det starter 23:20 ut i denne linken
  https://tv.nrk.no/serie/sommeraapent/ENRK01081617/16-08-2017

  Thygesen snakket om grønlandskajakk, men vi kan vel ta oss friheten til å si at det gjelder for vanlige kajakker også ? Han sa at det var nesten en religiøs opplevelse å begynne å padle en slik kajakk. At det er lydløst, nær naturen, en myk farkost og en sanselig opplevelse. Så snakket han en del om selvbyggerkursene han holder i den gamle kirken i Vestfossen.

 4. Lars sier:

  Takk for lenke! Anders er god mann!
  Og det meste her gjelder jo med vanling kajakk også, selv om jeg skjønner det å ha bygget en kajakk selv gir noe ekstra. Har faktisk lurt på om jeg skulle vært med på et kurs ved anledning.

  Veldig hyggelig å vite at du er en av mine trofaste besøkere – det setter jeg stor pris på! Håper du får en fin padlehøst. Nå er det jo snart på tide med mørkepadling også. Jeg synes det gir noe helt spesielt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.