Kollektivt immunforsvar

I dag leste jeg meg igjennom boken “Lugn i naturen” av Åsa og Matts Ottosen og Roine Manusson. Her var det mye spennende – blant annet termen “kollektivt immunforsvar”. De tenker selvfølgelig på naturen, og på at vi blir fremmedgjort i stadig stigende grad. De skriver:

Den västerländska civilisationen – vars värderingar är på god väg att bli hela världens – har ägnat flera hundra år åt att intala sig att människan klarar sig bra utan resten av det levande.

De argumenterer sterkt for at veldig mye helse kan hentes ute i naturen, og at fx mindfulness er både lettere og oppleves sterkere utendørs. Forfatterne har tatt samfunnet på pulsen på en måte som er veldig gjenkjennelig, og skriver fx at det ikke er stress som sådan som er et onde – men mangel på mulighet til å ta seg inn igjen. Og, naturen er selvsagt et godt hjelpemiddel for å hente seg inn igjen.

Innimellom dukker det opp sider med fakta fra forskning som bygger opp under innholdet i boka. De henviser også til andre interessante bøker (dessverre er en del av disse utsolgte).

Her er det en del kreative tips, og nyttige input. Blant annet skriver de om mindfulness og pust at et menneske tar over 20.000 åndedrag i døgnet. Da er det ikke vanskelig å forestille seg at en kan klare et par av de med full oppmerksomhet! De har også gode tips til øvelser. Jeg lærte et nytt ord: “Breathwalking” (og har allerede bestilt bok om emnet) og fått en idé om å kjøre oppmerksomhetsøvelse med å gå baklengs…

Et annet spennende prosjekt er Health walks – et prosjekt i England. Her er det frivillige som tar med folk ut å gå – fra 30-60min i nærmiljøet. To stk pr. gruppe. En foran og en bak. Det finnest 650 steder i England, og det blir gjennomført 180.000 gåturer i året. Hvert år utdannes 5.000 frivillige!

Her finnes også en del intervjuer som gir add-on til resten av boka. Det er likevel begrepet om det kollektive immunforsvaret som berørte meg mest. Som en begrunnelse skriver forfatterne:

Vårt påstådda oberoende av naturen är ju bara hittapå. Naturen är inte ett hörn av den mänskliga världen, det förhåller sig precis tvärtom.
… Tvivlar du på att du är beroende av naturen? Prova att hålla andan i tre minuter så får du se hur lätt det är.
… Vi är natur helt enkelt.

Enda en term: Solvitur ambulando – det løser seg mens man går.

Prikken over i´en er alle de fine bildene som pryder boka, og en svært tiltalende design. Denne boka kan virkelig anbefales langt utover de som bare er opptatt av natur og helse!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.