Algoritmehelvete

Hverdagene våre styres mer og mer av algoritmer (“en oppskrift på hvordan noe skal behandles – i dette innlegget regler i et dataprogram). Facebook er kanskje det aller beste eksempelet, og det jeg skal forfølge litt nærmere her.

For hva har skjedd den siste tiden? Jo, vi har fått Brexit og Donald Trump. Begge deler kom som et sjokk på bookmakere og forskere. Nyheter styres av algoritmer, som gjør at vi får mer og mer individualisert nyhetsformidling. Hva jeg ser av nyhetssaker på FB er plukket ut på bakgrunn av hva jeg liker og deler. Jeg blir mer og mer fanget i mitt eget ekkokammer, og etter Trumps valgseier kunne jeg ikke komme på at jeg hadde sett en eneste positiv artikkel om ham. Men, så kan jeg plutselig komme inn på andres profiler å se litt av hva de omgis av. Det blir nesten som å komme inn i et parallellt univers! Det er jo åpenbart at dette gjør noe med et samfunn! Det blir veldig enkelt å se for seg at alle er enige, men så er det jo ikke sånn. Motsetningene kommer ikke lenger opp til overflaten, men forskjellige grupper snakker bare innenfor gruppen (og har i liten grad forståelse av hvor stor gruppen er). Jeg tror dette er skummelt, og det blir veldig spennende å se hvor stor rolle nyhetsformidling via FB har hatt på det amerikanske valget.

Hva som ligger til grunn for FB og Googles algoritmer er i tillegg hemmelig. Så det er ikke lett å si hva som vektes, og hvordan det gjøres. Opplysning er ikke det samme som styrt belysning. Betalte sannheter er ikke nødvendigvis sanne, og til det beste for flertallet. Media virker i mange tilfeller mer opptatt av klikk (klikkhoreri), enn av hva som er VESENTLIG. Statestikk vris og vrenges. Hva er det som skjer når den felles virkeligheten forsvinner? Når det blir en konkurranse mellom flere og flere forskjellige virkelighetsoppfatninger, og kommunikasjonen mellom dem blir dårligere og dårligere? Da tenker jeg ikke nødvendigvis bare på språk og kultur, men at vi fysisk og teknologisk omgir oss med ganske homogene grupper. Her er det veldig mye å undre seg over!

I artikkelen “Vi må dyrke enhet fremfor mangfold og multikultur, mener forskere. Kun det kan sikre demokratiets fremtid.” var det en del utfordrende forklaringsmodeller, men jeg er redd det kan være noe her… Vi får se hva 2017 bringer. Hvis høyresiden/populismen fortsetter å fosse frem i Europa, så er det strømninger her som ikke blir fanget opp – og som kommer som en overraskelse på oss. (Her legger jeg merke til at jeg skriver “oss”, selv om det vel mer er berettiget å bare skrive “meg”)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Algoritmehelvete

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.