Borgerlønn

Under Protestfestivalen i går var det Borgerlønn som sto på programmet. Ført med et foredrag av Guy Standing med tittelen: “Rentier Capitalism – The coming precariat revolt”. Han var en utrolig dyktig formidler:

20160906guy

Etterpå kjøpte jeg to av hans bøker, og det blir spennende å stifte nærmere bekjentskap med han. Den ene boka hadde tittelen “Basic income”, mens den siste han har skrevet heter “The Corruption of Capitalism – why rentiers thrive and work does not pay”. Etter dette skjønner jeg i alle fall veldig godt at jeg er en del av prekariatet.

Etterpå av det paneldebatt med følgende program:

Innledning v/Professor Olli Kangas, leder av grundinkomstprosjektet i Finland, tilknyttet finske Kela (NAV), som står bak forsøket med borgerlønn fra neste år.
Nanna Kildal, forsker UIB – Kari Henriksen, stortsingsrep. Ap – Annika Lillemets, medlem svenske Riksdagen, Miljöparti – Gunnar Stavrum, redaktør Nettavisen – Aksel Braanen Sterri, kommentator Dagbladet
Debattleder: Christian Borch – Musikalsk innslag: Hanne-Mari Horverak

20160906panel

Som innledning til debatten skrev Protestfestivalen følgende på sine nettsider:

DEBATT: Må Norge gjøre som Finland, vurdere borgerlønn mot økende ulikhet?
«Når eliten blir stadig rikere og middelklassen fattigere, er det en trussel mot selve fundamentet i kapitalismen» (Mattias Lundblad)

I Finland er arbeidsledigheten over 10 prosent, hos unge nær 23 prosent. Det «finske NAV» – Kela – har et radikalt forslag: Innføring av borgerlønn til alle voksne i landet med 800 euro utbetalt rett i lomma. Grunntanken er at et velferdssystem der man må søke på ulike ordninger, og der ordningene er basert på tidligere inntekt, er ineffektivt, dyrt å administrere og lite treffsikkert.

Lav lønn, økende ulikhet og ny underklasse er blant de dystre spådommene for Norge fra Guy Standing, professor i utviklingsstudier ved School of Oriental and African Studies, London. Han er en av de fremste talsmenn for borgerlønn som et verktøy mot økende ulikhet. I Norge vil endringene skje raskt. «Dere har en ny regjering som ikke vil forsvare velferdssystemet i samme grad.
Samtidig har globaliseringens krefter slått hardt inn i andre deler av Norden, som Sverige og Finland; hvor prekariatet er stort», sier han til avisen Vårt Land.

Professor Andrew McAfee mener drastiske tiltak som borgerlønn kan bli nødvendig for å forhindre ekstrem ulikhet i fremtidens digitale økonomi med færre arbeidsplasser. Norge risikerer å få en permanent underklasse, ifølge NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Borgerlønn vil bidra til endringer på nær sagt alle samfunnsområder, og mennesket vil bedre kunne finne seg til rette i verden og eget liv, mener AP-politiker i Kristiansand, Bjørnar Knapstad.

I sin spalte «Fripenn» har Sven Egil Omdal tatt opp teamet: Vanetanken er ofte «et betongdekke over politikken. Det nye er umulig, det uprøvde er farlig» Han nevner at under Verdens økonomiske forum i Davos sluttet Christopher Pissarides, nobelprisvinner i økonomi, seg til de mange kollegene som mener at veien til jevnere fordeling av godene går via en universell minimumsinntekt, som sikrer alle et økonomisk golv. Pissarides fikk støtte fra Thimotheus Höttges, konserndirektør i Deutche Telekom, som normalt ikke blir betraktet som noen sosialistisk drømmer. Professor Erik Brynjolfsson liker også ideen.

Statsminister Juha Sipilä i Finland har satt av nærmere 200 milliarder kroner til et omfattende eksperiment med borgerlønn høsten 2017. Prosjektet skal ledes av Kela.

Protestfestivalen har forsøkt å få noen fra ledelsen både i Arbeids- og sosialdepartementet og NAV i Norge til å stille opp i denne debatten. Men forgjeves. Man kan gjøre seg sine tanker om hvorfor.

I kveld er det “hviledag” for protestfestivalen, men MDG i Kristiansand har et åpent møte om Borgerlønn på Hos Naboen kl 19. Jeg tar turen, dette er veldig spennende!

Under gårsdagens debatt ble det veldig tydelig at dette er en debatt med mange “levels”. Det enkleste vil nok være å ta ut betemte grupper eller geografiske områder for å teste ut. Å gi alle borgere fx 200.000,- i året virker helt “far-fetched”. I Finland starter de i 2017 med å gi borgerlønn (560EURO) til arbeidsledige (så får de bostøtte, barnebidrag osv) i tillegg. Tror det var ca 2000 som var plukket ut. I Norge gir vi jo i praksis borgerlønn til pensjonister. Minstepensjonen er såkalt arbeidsfri, og den får du enten du har vært i jobb eller ikke.

På slutten av debatten kom det frem at Kalle Moene hadde et innlegg i DN på lørdag der han argumenterer å bruke en viss prosent av landenes BNP til Borgerlønn. Det vil utgjøre ca 80.000 i Norge. Sterri i panelet mente dette kunne finansieres blant annet ved å skattlegge internasjonale selskaper.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.