Odderøya – feriesprengt

Gikk en god omvei til jobb i dag, og fikk mange tanker. Jeg er veldig glad i denne øya, og det smerter meg langt inn i sjelen at de nå går i gang med sprengning på Flaten:

20160705-IMG_7683

I løpet av få dager er hele knausen ryddet for trær, og all jord er skrapet vekk. Nå er det klar til feriesprengning:

20160705-IMG_7682

For de som måtte stusse, så er alt i skjønneste orden. Alle instanser i kommunen har godt god for dette. Det er bare vi som bruker øya ofte som blir litt overrasket. I denne sommerferien, i året 2016, sprenges første delen av øya bort. Uten debatt. Jeg hadde fått med meg at det kom opp en ny vei her, men at den skulle være “fire-felts” var helt uventet.

Selv har jeg det også med å tenke i litt lengre baner. Når denne knausen er borte (minifjellet), så blir de to andre mindre knausene også lagelig til for hogg. Da er det plutselig helt åpent på hele Flaten, og det kan bygges mer. (På vei ned møtte jeg ei som var minst like fortvilet som meg, og hun kunne fortelle om storhogst ved Peisestua – ned mot Kanalbyen. Her vet jeg ikke hva som skjer, men skal sjekke opp.)

Så gikk jeg videre til Odderøya fyr. I bunnen av bakken sto det en langtidsparkert bil (FVN). I saken ber Odderøyas venner kommunen ta ansvar. Jeg har et annet forslag: Hva om de som kjørte bilen får i oppgave å bære den opp bakken igjen. Demontere den bit for bit, og så få den vekk. Her er det masse vinn-vinn. En samfunnsstraff med både mening og folkehelse, og en bil som neppe blir kjørbar igjen (regner med lappen røyk).

Odderøya fyr var som vanlig tomt, og assistentbolig utleid til gjestebolig. Så allmennheten må vente litt til, selv om Venneforeningen for Odderøya fyr har trykket på siden desember for å åpne opp boligmassen for allmennhet og turister. Fint var det i alle fall:

20160705-IMG_7691

Så får vi håpe at intensjonene fra 2005 (da Fylket kjøpte fyret) om å åpne det for allmennheten kan realiseres på sikt.

Videre gikk jeg opp trappene til tippen av øya. Her har Hennig Olsen fått lov å plassere et utsalg for softis. Et driv-in utsalg. Det er politisk stort flertall for å redusere trafikken på Odderøya, så dette virker mildt sagt merkelig. Nå har sikkert alle myndigheter dratt på ferie, så da blir den jo stående der i sommer. Bommer er også foreslått flyttet, men lite er gjort… Det er i alle fall en ypperlig plass for drive-in-salg av softis:

20160705-IMG_7695

Hvem er det som tror det blir mindre trafikk av dette? For å gjøre det hele parodisk sliter Vest-Agdermuseet med å få opp trafikken i museumshavna i Nodeviga. Hvorfor ble ikke utsalget plassert der? Da ville Vest-Agdermuseet fått mer besøkende (fordi flere ville lagt turen nedom), og det ville blitt færre biler (Nodeviga er allerede bilfri). Har tanken i det hele tatt streifet de som forvalter øya?

Parkeringsselskapet er også fortvilet, og har ikke hørt noe om dette. På plassen utenfor iskiosken er det bare lov med “raskest mulig stopp for av- og pålessing”, så det betyr at det ikke er lov å spise isen i bilen der opp. Det skal bli spennende å høre hvordan dette blir praktisert. Og det er ganske utrolig at dette ikke er tatt med i betraktningen når tillatelse til plassering ble gitt. Tilltaelsen har jeg prøvd å finne ut av, men det er jo kanskje ikke noen bombe at det er vanskelig å finne ut av i disse dager… (De skulle ringe meg opp igjen.)

Om det ikke er så mange besøkende i Nodeviga, så er det godt trøkk på P-plassen utenfor Vest-Agdermuseet og på Flaten. Det har utviklet seg til bobilparkering i løpet av få dager. Kristiansand kommune har nemlig på sine nettsider gitt beskjed om at det er gratis parkering på natta her. Denne informasjonen ble fjernet fredag, da Kristiansand Parkeringsselskap (som eies av kommunen) ikke hadde fått beskjed. Kristiansand Parkeringsselskap gir bøter til tyskere, som fortvilet ringer og spør hva de skal forholde seg til. De som sto der i dag tidlig hadde heller ikke betalt, så bøter som ferieminne på Odderøya kan nok fortsatt bli en realitet. Utfordringen for kommunen er jo at slik info sprer seg på debattfora osv for campingbiler – så nå har vi det nok gående noen dager til….

20160705-IMG_7700

Mes jeg er i gang vil jeg gjerne skrive litt om Q25 også. Det har nemlig aldri vært så ryddig etter en festival noen gang, og det var også mulig å komme seg på jobb mye enklere. Mindre deler av øya var sperret av enn vanlig. Da er det fortvilende at de kjører ut utstyr over gressplener som overhodet ikke er beregnet for tunge maskiner. Her har en traktor fraktet bort gjerder fra gangveien til idrettsplassen:

20160705-IMG_7697

Når vi tenker på bildet ovenfor og feriesprengningen blir det neste surrealistisk å tenke på at teltforbudet på Odderøya har fått god plass i media, mens irreversibel bortsprengning av en hel knaus blir forbigått i stillhet. Kjenner jeg gruer meg til å komme tilbake i august for å se hvordan det har blitt…

Oppsummert:
Dette var noen strøtanker etter en morgentur på vei til jobb. En omvei med ettertanke. Hvis forvaltningen av resten av kommunen er på samme nivå som dette (ta gjerne med Fylkeskommunen og fyret også), så er det til å bli redd av… Jeg føler meg maktesløs, men vet ikke hvor jeg skal ta fatt. Det hjelper litt å dele det her i bloggen, men knausen utenfor kontoret kommer aldri tilbaek når den først er sprengt. Filosofen Peter Wessel Zapffe skriver at “det ufødte liv” alltid er i flertall. Jeg ønsker meg tenkning på litt lenger sikt. Det er ikke tilrettelegging for biler de vil etterspørre i 2116. Da vil natur være enda mer mangelvare i dag – særlig der folk bor. Odderøya er Kristiansands Friskhus, og det er utrolig at øya spises opp på denne måten. (Hvis dette leses i 2116, så håper jeg at det blir lagt merke til at NOEN tenkte annerledes allerede i 2016. Men, at det var altfor mange som ikke gjorde det….)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Odderøya – feriesprengt

  1. Marte Rostvåg Ulltveit-Moe sier:

    Forslaget om å flytte bommen ble nedstemt i bystyret i november med 47 mot 6 stemmer. Spesielt KrF som syntes det var veldig viktig å beholde øverste bom der den står i dag, så folk kan kjøre til toppen av øya. Forøvrig vedtok bystyret etter forslag fra Venstre at trafikksituasjonen på Odderøya skal behandles på nytt når veien opp fra Silokaia åpnes. MDG vil jobbe mot både bobilparkering og annen biltrafikk på Odderøya.

  2. Lars sier:

    Jeg er heldigvis ikke i det minste tvil om hva MDG mener i denne saken….

    For et par dager siden satt jeg på toppen en stund, og da er det helt klart at en del bare kommer for å kjøpe is. Noen bruker også parkeringen til hundelufting osv, selv om den ikke lenger er lov å parkere på. En flytting av bommen er eneste løsning her…
    Var innom Servicetorget, og hun jeg snakket med der ringte til Parkvesenet. Det virket som om kiosken hadde fått tillatelse for å “markedsføre friområdene”. Det er jo en god tanke, men jeg tror at minst 50% vil oppsøke de med bil til topps da, og på den måten redusere opplevelseskvaliteten (og øke risikoen) for de gående på øya.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.