Regnskap

I går var jeg i møte med ny regnskapsfører. Det tok absolutt all energi, men tror og håper at dette kommer inn i et bedre spor nå.

Jeg driver et lite enkeltmannsforetak, og egentlig burde jo det vært ganske enkelt. Men, min virksomhet faller både utenfor og innenfor mva-området, og det blir fort avansert. Derfor har jeg valgt å sette dette bort. Flere ganger gjennom årene har jeg opplevd at dette har blitt veldig dyrt, og dette er min tredje regnskapsfører siden 2005.

Mine inntekter varierer med opptil en tigang fra år til år, og det er svært uhensiktsmessig å forholde seg til mva annenhver måned og forskuddsskatt. Heldigvis har jeg klart å ha dette årlig. Men, regnskapsførere har etterhvert begynt å basere seg på historiske antall bilag, og da blir det fort uhensiktsmessig dyrt hvis en har hatt et godt år, og så går inn i et dårlig.

Nå skal jeg føre bilagene selv (etter at jeg fant ut at det kostet 30,- + mva pr stk!) Etter å ha lært det i går ser jeg fram til å få noen heidundrende timelønner (om enn litt indirekte).

I starten brukte jeg Mammut som regnskapsprogram (etter å ha ført i Word – som jo er ulovlig). Dette er ti år siden, og jeg kjenner fremdeles mange som ikke er over i lovlige fakturaer og som har mye større bedrifter enn meg. Men, jeg har altså prøvd å være lovlig… Her kom det nye versjoner i hytt og kuling, og det var massevis av kompabilitetsproblemer. En del av dette ble fakturert meg, mens det jo egentlig burde vært et forhold mellom regnskapsfører og Mammut. Men, jeg tror de var fortvilet også…. Etter å ha skiftet regnskapsfører har jeg hatt en periode med Conta-Faktura. Det er gratis og på web. Fungerer utmerket, og skulle egentlig gjerne fortsatt med det. Men, så er det enda mer å spare på å føre bilag selv (og avstemme bank). Tror jeg har lært dette snart nå, og håper å få ned utgiftene til regnskap med i alle fall halvparten. Nå er jeg over i et system som heter TripleTex, og jeg tror de kommer til å ta veldig stor del av småbedriftsmarkedet etterhvert.

I disse ti årene slår det meg at regnskap er gått fra å være en støttefunksjon til å bli nesten mål og mening. Regnskapskontorene er 3-4-doblet på de ti årene, og timelønnen har gått fra 300, til over 1000,-. Så er jo spørsmålet om vi som driver små og mellomstore bedrifter gjør dette for å produsere noe, eller for å generere regnskap? Jeg betaler min skatt med glede, og da er det ganske fortvilende å se at jeg noen ganger betaler mer for å føre regnskap enn jeg betaler i skatt. Tenk om dette kunne vært mye enklere? Antagelig hadde noen klart å snike seg unna da, men regnskapsførerne sier at det er utrolig enkelt å gjøre det i dag også. Kanskje ville det samfunnsøkonomisk vært lønnsomt med en forenkling her. Regnskap har i alle fall til tider vært en “energivampyr” i min virksomhet. Når en er alene skal en gjøre absolutt alt. Jeg har jo laget 6 bøker de siste ti årene, og da er jeg alene om alt fra idé til salg (bortsett fra design og trykk). Det betyr at det er en del annet å tenke på, enn om ditt og datt faller innenfor og utenfor mva osv…

Jeg er spent på hvordan dette utvikler seg, og synes nesten det er rart at det ikke gjøres mer fra offentlig hold for å gjøre ting enklere. I England tror jeg mva-grensen er 15x høyere enn i Norge. I mitt tilfelle ville det betydd en stor forskjell.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Regnskap

  1. Eivind sier:

    Jeg har jo litt mindre og enklere regnskap enn deg, antar jeg, men jeg bruker fiken.no og er veldig fornøyd med det. De har en del automatisk hjelp og overføring til altinn og sånt som er bra, og jeg lurer på om de også kan svare på en del spørsmål om selve regnskapsføringen. Antar det er uaktuelt for deg nå som du nettopp har byttet system, men du kan jo ha det i bakhodet til neste gang, eventuelt 🙂

  2. Lars sier:

    Ja, jeg må gi Tripletex et par år nå føler jeg, men dette så jo besnærende ut! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.