Simone Weil og Mindfulness

På et antikvariat i Mosjøen fant jeg en bok av Simone Weil utgitt på Dreyers kulturbibliotek. Det var ikke noe årstall i boka, men den heter: “Brev og Essays“. Her er det en del spennende om oppmerksomhet.

På s. 57 står det:

Hver gang man har brukt sin kraft til oppmerksomhet, har man lagt et lite stykke gull til den skatt som ingen i verden kan frarane oss.

To sider senere kobler hun konsentrasjon som en art muskelkraft! Hun mener også Gleden er sentral for å lære (helt i tråd med Arnes Glede og Glød). Et par sider senere: «lære å slappe av, liksom man puster inn og ut».

Denne var heller ikke dum: «Det er noe i vår sjel som står imot den sanne oppmerksomhet enda heftigere enn kjødet står imot den fysiske anstrengelse.»

Hennes definisjon av oppmerksomhet:

Oppmerksomheten består i at tanken stiller seg selv til rådighet for virkeligheten, i å gjøre den disponibel, åpen og gjennomtrengelig for objekter, og i å benytte de forskjellige ervervede kunnskaper som man er nødt til å betjene seg av, i tankens nærhet, men på et lavere plan og uten direkte kontakt med den. Tenkningen selv skal i forhold til de enkelte allerede formulerte tanker være som et menneske på toppen av et fjell: når det ser ned oppfatter det samtidig, men uten å betrakte enkeltheter, et helt landskap av skoger og sletter. Først og fremst må tanken være åpen, ventende, ikke søkende noe, men beredt til å oppta i seg som ren, naken sannhet det objekt som skal gjennomtrenge den.

Hun skriver dette i et essay med tittelen: «Om de intellektuelles studiers betydning for den oversanselige kjærlighet», og oppmerksomheten er nok veldig ift å stille seg åpen for Gud. Likevel er det mye her som er nært opp til KZ og dagens virkelighet. Spennende å se at røttene går bakover, og at han dansken (Et essay om indre frihet) har mye rett. Vi kan med fordel ta nærvær/pust ut av mystikken. Weil er jo regnet som en av våre nære mystikere.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.