Uavsluttede gestalter i off.forvaltn.

På gangturen til jobb i dag dukket denne tittelen opp. Gestalt er et vanskelig ord, men kan kanskje oversettes med en slags helhet. Hvis den er uavslutted er ikke helheten der/saken er ikke avsluttet.

20160213-_L8V3517

I offentlig forvaltning er det mange slike evighetssaker, og jeg har dessverre vært utsatt for mange i forbindelse med frivillig arbeid. Det kan til tider virke som om det er om å gjøre å tvære ut saker i måneder og år. Frivilligheten er jo mest interessert i handling, og bruker av sin tid. Noen ganger kan det virke som om ansatte på andre siden av bordet bare vil at tiden skal gå og gå – og lønna rusle inn på konto den 15. hver måned.

Den siste tiden har det dukket opp flere tilfeller der ildsjeler sier de ikke vil ha noe med det offentlige å gjøre. Nettopp fordi ting kan dra veldig ut i tid, og at gløden kan ulme ut – i stedet for å sette fyr på mer. Forvaltningen blir en effektiv slukker av glød og initiativ, og noen oppfatter det tithen at det er enklere å gå utenom (selv om dette kanskje betyr vanskeligere økonomiske kår).

Dugnad eksisterer fortsatt – og utføres av mennesker på fritiden uten lønn. Da vil de jo helst at det skal skje noe den tiden de bruker. Derfor blir avstanden ofte stor. Her er noen eksempler fra de siste årene fra ting jeg synes det er vanskelig å godta/og noen som har løst seg:

  • Teltforbud i Risør påtalt i ca 2000. Prøveprosjekt i 2014. Lovlig fra 2015.
  • Kristiansand Kajakklubb – leieavtale med kommune. Denne gikk ut for noen år siden, og vi kan ikke få ny før kommune/havna finner ut av det med hverandre.
  • To off. org. her i Kristiansand brukte 4 år på å bli enige om en leieavtale for et par garasjer…
  • Fylkeskonservatoren i Vest-Agder har brukt 3-5 år på å forhandle om overdragelse av Odderøya fyr gratis til Vest-Agdermuseet (som eies 50% av fylket).
  • Lista kunne vært gjort mye lenger, men dere tar tegninga…

Jeg tror dette er en uheldig utvikling. Ikke bare at det går utover frivilligheten, men det undergraver også legitimiteten til forvaltningen. Ingen er tjent med at den undergraves, men da må kanskje noen holdninger internt (noen steder) opp til vurdering.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.