Friluftslivets dypere verdier

I siste nummer (feb 2016) av Fjell&Vidde har Bjørn Tordsson ved HiT et innlegg med denne tittelen. Her er det mye god mat til ettertanke, og han avslutter på denne måten:

20151030-D7N_6643

Kanskje er det ikke så merkelig at friluftslivet stort sett blir avspist med snuspenger, sammenliknet med for eksempel idretten. Idealene om høgere, raskere, sterkere passer som hånd i vott i et avansert konkurransesamfunn fanget i vekstens vold. Mens langsommere, dypere, mykere er nærmest en trussel mot dem som tenker i marked og profitt.
Vi trenger en friluftslivets brede og samlende stemme, som tør å hevde naturmøtets grunnverdier. Langsomhetens vellyst er mer intens enn fartsrusen. De dype opplevelsen har mer å gi oss enn markedets vrimmel av spektakulære sensasjoner. Det myke håndlaget er mer sensibelt og skånsommere for natur og medmennesker, enn styrkens makt.

Innlegget var en forkortet utgave av denne talen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.