Teltforbudet i Kristiansand

I dag har jeg fulgt opp foredraget jeg holdt 29.10 om Teltforbudet i Kristiansand, og før Friluftslivets år går mot slutten har jeg sendt følgende brev til Kristiansand kommune.

20150521-_L8V7861-2

(Bildet er fra Bragdøya – og der er det heldigvis lov å telte!)

Til: Trond Johanson, Parkvesenet Kristiansand Kommune
Fra: Lars Verket
Kristiansand 20.12.2015

TELTFORBUD I KRISTIANSAND
Friluftslivets år går mot slutten, og jeg vil gjerne få formalisert arbeidet mot teltforbudet i Kristiansand før det er over. Under Friluftsseminaret 29.10.15 arrangert av Vest-Agder Fylkeskommune holdt jeg innlegget “Allemannsretten – eksempler på at den ikke respekteres”, og flere fra Kristiansand Parkvesen var tilstede.

I etterkant fikk jeg forståelse for at mine tanker var verdt å se nærmere på – derfor dette brevet.

I forskriften fra 2008 er det tre store områder som er berammet med teltforbud:
Odderøya
Baneheia
Jegersberg
Til sammen skal disse områden utgjøre over 4,5 millioner m2 hvis jeg har fått riktige data av kartprogrammet mitt.

Hvis en ser dette i sammenheng med Rundskriv T3/07 fra Miljøverndepartementet der det står:
Restriksjoner kan bare legges på klart begrensede og konkret avgrensede områder. Bestemmelsen kan vanskelig brukes til å legge begrensninger på bruk av større områder…
så virker dette helt urimelig. Når det også er slik at teltforbudet visstnok rammer overnatting under åpen himmel også, så blir det ekstra urimelig. Dette strider i mot den generelle rettsfølelsen til folk, og ikke minst intensjonene i Friluftsloven/allemannsretten.

Mitt hovedanliggende i dette arbeidet med oppholdsretten er at et teltforbud må skiltes på stedet. Båndlegging av store områder er uhensiktsmessig, spesielt hele året. Et teltforbud på deler av Odderøya i juni-august (på dagtid) kan jeg ha forståelse for, men en båndlegging av hele øya hele året er et altfor stort grep. Risør kommune har hatt et forsøk i sin skjærgård i 2014 med teltforbud fra 09-21 fra 15.6-15.8. Det har vært så vellykket at det nå er innført som gjeldende retningslinje på de mest besøkte utfartsstedene i skjærgården. Jeg anbefaler en telefon til Risør for å utveksle erfaringer.

Oppholdsretten i Friluftsloven er viktig for naturopplevelser gjennom døgnet i forskjellige årstider. At barnefamilier har muligheten til å lære sine barn opp til det glade (og ikke minst sporløse!) teltliv i nærområdene har en stor verdi.

Jeg håper dere kan begynne 2016 med å revurdere forskriften fra 2008. Det ville vært en fin gave til friluftslivet i Kristiansand kommune.

Telthilsen
Lars Verket
Friluftslivsentusiast og undrende borger.

Kopi:
Miljødirektoratet v/Arild Sørensen
Klima- og miljødepartementet
Norsk Friluftsliv
Friluftsrådenes Landsforbund
allemannsretten.no v/Marianne Reusch

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.