Provoserende fra Norsk Olje og Gass

I dag har Norsk Olje og Gass fått et solid oppslag i VG. Linken her går til pressemeldingen, og gjett hvor mange ganger klima er nevnt der?

20151219oljeoggass

I det hele tatt er det fortvilende å se hva slags påvirkningskraft denne lobbyorganisasjonen har. Det så vi sist i anledning statsbudsjettet, og det er heller ikke lenge siden de sikret seg en av kanonene i First House. Det er litt av et apparat de har gående. Tre informasjonssjefer, egen vakttelefon og 12 stykker i avd. for Kommunikasjon og samfunnskontakt. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) havnet også her etter å ha hatt en sentral plass i Stoltenbergs regjering.

Det er utrolig hvor slagkraftige de er – selv om de jo rår over store ressurser. Alle vet nå at fossilindustrien er kommet til et “krisepunkt”. Godt hjulpet av lave priser. Da må det omstilling til, men det er jo ikke så lett når næringen har fått utvikle seg så til de grader fett siste årene. Dette skriver også Norsk Olje og Gass i sin PM:

Den høye grunnrenten og lønnsnivået i olje og gass har bidratt til at vi har et generelt høyt lønnsnivå også i andre sektorer. Det bør også nevnes at vi ikke har tatt med overtid når vi har regnet ut forskjellene og den vil trolig isolert sett bidra til å øke forskjellene, både fordi overtiden regnes av høyere lønnsnivå innen olje og gass og fordi en relativt sett høyere andel av personskatten vil få toppskatt.

Her klarer de deg geniale å få det til å se ut som om næringen gjennom dette bidrar med økt skatteinngang. Det er i beste fall bare halve sannheten. I den omstillingen vi skal igjennom fremover, så rammer jo et særnorskt høyt lønnsnivå på grunn av at denne næringen har fått så stor plass i økonomien veldig mange. Her er det ingeniører som har tjent godt over en million, og som blir arbeidsløse med 60% av 6G. Jeg skjønner at det ikke kan være morsomt, men samfunnsøkonomisk har jo ikke denne utviklingen vært bærekraftig. Det ser de aller fleste, selv om det var “himla gøy” så lenge det varte…

Ekstra fortvilet blir jeg fordi det er denne næringen som sitter på løsningen. De har de gode hodene, men de må brukes til noe annet. Dessverre har det vært sånn at grunnrenten på olje/gass har ført til at dette ikke har blitt gjort. Derfor har vi havna litt i bakleksa når det gjelder bærekraftig energi. Men, vi har ikke annnen mulighet enn å gi full gass i en ny retning. Jeg kan ikke fatte og begripe at Norsk Olje og Gass ikke tar dette på alvor. Det blir som en kaptein som vil gå ned med skipet og flagget til topps. Nå er det sånn at vi ser skjæret der fremme, men det er ingen grunn til å styre rett mot det!

At klima ikke er nevnt med et ord provoserer også. PMet fra Norsk Olje og Gass er jo skrevet i etterdønningene etter Paris, og det handlet jo kun om klima. Da var det veldig mange som så at vi må gjøre noe med næringen i Norge. Svaret fra Norsk Olje og Gass er da at denne næringen er forutsetningen for dagens velferdsstat (og milliarder er nevnt en drøss ganger, selv om klima er utelatt). Jeg skjønner at de har egeninteresse av å fremstille saken på denne måten, men det blir litt drøyt likevel. Ja, vi har hatt store inntekter, men nå kommer det en periode med lavere inntekter og store omstillingskostnader. Hvis en kunne holdt utvinningen på et mer “edruelig nivå” de siste tiårene, så ville ting ha sett helt annerledes ut. Jeg skjønner at det politisk sett er nærmest umulig, men det er vel ingen som tror at vi kunne fortsatt fossileventyret for evig og alltid? I fullt alvor?

Når vi nå har “gønna på”, så blir omstillingskostnadene større enn de ellers ville vært. Det er jo ingen bombe (bortsett fra for Norsk Olje og Gass).

Jeg skulle ønske at påvirkningskapasiteten til Norsk Olje og Gass kunne blitt matchet av fx Naturvernforbundet eller noen andre En velferdsstat uten noe naturgrunnlag er heller ingen god løsning. Og de etiske sidene ved at Norge som et av verdens rikeste land må få lov til å pumpe opp olje/gass lengst er særdeles vanskelig å argumentere for… Da skal du ha svært bøyelig ryggrad, eller god lønn for det…

Det får være nok for i kveld. Før var det sånn at Norsk Olje og Gass (eller OLF) svarte både på Twitter og her i bloggen. Det har de sluttet med. Dessverre, for det var lærerikt å få et annet innblikk – selv om vi som regel endte opp med å være enige om å være uenige. Så derfor vil jeg bare få ønske alle ansatte i Norsk Olje og Gass en riktig god jul, og så vil nok virkeligheten innhente de til slutt…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Provoserende fra Norsk Olje og Gass

 1. Lars sier:

  Heldigvis er det flere som har lagt merke til dette. Her er fx Anders Waage Nilsen sin kommentar på FB:
  “Rapport på sitt verste: Manipulerende sammenstilling av kirsebærplukkede fremskrivinger, med tvilsomme premisser i bånn. Det er ingen som mener at “oljekrana skal skrues igjen” på kort sikt. Spørsmålet er om vi skal gjøre tunge nyinvesteringer for å holde produksjonen oppe i mange tiår fremover, eller om vi heller bør investere i den karbonnøytrale fremtiden vi har forpliktet oss til å skape. Og er det virkelig sånn at verdien av frispilte ingeniører, energikyndige økonomer og prosjektledere fra oljesektoren er lik null? Kostnaden ved at oljeproduksjonen gradvis fases ut blir høy – men bare dersom vi ikke lykkes med å bygge opp et mer mangfoldig, bærekraftig og fremtidsrettet næringsliv de neste 10-15 årene. Spørsmålet er ikke om, men med hvilken kraft og hvilke virkemidler denne omstillingen vil skje. Norsk Olje og Gass har tydeligvis bestemt seg for å være bremseklossen i debatten.”

  Han har også en link til Anders Bjartnes som skriver for Energi&klima:
  http://energiogklima.no/blogg/bjartnes/tabloid-stunt-fra-norsk-olje-og-gass/

  Saken er lagt ut på VG også, men så godt gjemt at jeg ikke finner den i farten. Utrolig ensidige greier. Utenom Norsk Olje og Gass var det en professor fra Stavanger(!) som var intervjuet fra Akademia. Helt til slutt var det korte kommentarer fra Bellona, Naturvernforbundet og MDG.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.