Takkens kraft

Tirsdag 1.12 var det nok en god og tankefull kommentar fra Lars Gilberg i Vårt Land. Denne gangen skriver han om takk, og det var jeg jo også forsåvidt innom i forrige innlegg. Gilberg reflekterer litt over hvor takknemlig han er, og hvor ofte han tenker “gjennom hvilken lotterigevinst det er å ha blitt født i Norge.”

For å illustrere dette viser han til Jo Nesbø, som har illustrert regnestykket på denne måten:

… Forestill deg at Gud kastet kron og mynt med din skjebne før fødselen for å finne ut om du skulle fødes i den rikeste eller fattigste delen av verden. Det blir kron – ergo den rike halvdelen. For så å avgjøre om du skal fødes i den rikeste halvdelen av den rike halvdelen. Altså den rikteste firedelen, kaster Gud mynten igjen. Hovr mange ganger på rad må mynten lande på kronsiden av mynten dersom man skal bli født i et av de få landene som er så rikt som Norge?
Ti ganger på rad!

Men, vi tar dette for gitt i dagliglivet. Det er blitt en vane. Gilberg siterer kollega Erling Rimehaug som har skrevet at “vanen er takknemlighetens verste fiende.”

Så er han innom positiv psykologi – Martin Seligman, og skriver litt om hvordan vi kan omprogrammere til nye vaner. Om hvordan han selv har innført “dagens tøv” (tre ting han setter pris på i løpet av dagen) hver kveld. Dette er jo en utgave av Ignatius sin eksamen i moderne språkdrakt! Jeg bruker selv noe av det samme, og det gir meg mye!

Så forteller han om et møte med et intervjuobjekt som var misfornøyd. Som hadde alt, men likevel higet etter mer. Gilberg skriver at han utfordrer henne med å si at han ikke tror hun kommer til å få alt hun ønsker seg. Når hun spør hvorfor, svarer han:

Ville du selv fortsatt å gi gaver til noen som ikke hadde takket for det de allerede hatte fått?

Å skape behov er grunnleggende i kapitalismen – gjennom reklamen. På fagspråket heter dette “priming”, og Gilberg skriver litt om dette og forbruksorgien “black friday”. Så forteller han om et forsøk der to grupper ble utsatt for 20 ord på et ark. Den ene gruppen fikk geriatriske ord, den andre spreke ord. De to gruppene brukte markant forskjellig tid gjennom korridoroen og ned trappa etterpå!

Det er mye vi kan takke for, skriver Gilberg. Og tilfredsheten er en bieffekt!

Nok en klok kommentar fra Gilberg! Egentlig er hans artikler nok til å forsvare abonnementet på hele Vårt Land!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.