Klimamarsj

I dag er det klimamarsjer over hele verden – før toppmøtet i Paris. Også her i Kristiansand. Her er et bilde dagens marsj:

20151128-IMG_6379

Jeg har fått i oppdrag å holde en lite appell før vi går. Her er den:

Appell – Klimamarsj 28.11.2015

Velkommen til klimamarsj! Over hele verden er det i dag arrangementer før oppstarten av klimatoppmøtet i Paris. Vi går sammen med folk i Oslo og andre norske byer. Men, og med folk i London, Tokyo, Brisbane. Dhaka og andre steder i verden. Dessverre ble marsjen i Paris avlyst, men desto viktigere at vi går!

Jeg heter Lars Verket, og står her i dag som representant for flere av organsiasjonene som er med i Klimavalgalliansen. Den består av en rekke organsiasjoner fra miljøbevegelsen, kirken og fagbevegelsen. Politiske partier er ikke med i alliansen, men er selvsagt hjertelig velkomne til å delta i marsjen!

Klimaendringer er langsiktige, selv om klimaet nå endrer seg raskere enn det noensinne har gjort. Langsiktighet er dessverre ikke vår sterke side. Vi liker å leve på kort sikt. Det er en del psykologiske barrierer som vi må finne ut av. Før vi går vi jeg gjerne dele noen betraktninger av Per Espen Stoknes som er økopsykolog og spesialist på klima. Han har forsket mye på disse barrierene:

DISTANSE
I forhandlingen snakkes det mye om 2050. dette er langt unna i tid. I saker om klima er det ofte bilder og isbjørner og isbreer. Dette er langt unna geografisk. Det gis inntrykk av at det rammer langt unna, og noen vi ikke kjenner – det er en sosial distanse her også. Jeg kan også føle på en distanse i forhold til hva jeg kan gjøre, og hva regjeringssjefer og industriledere kan få til. PPM blir abstrakt.

DOMMEDAG
En del av argumentasjonen i klimasaken havner også i det vi kan karakterisere som dommedagsscenarioer. Dette aktiverer en 1000-årig greie hos oss. Overforbruk av dommedag opp gjennom tidene gjør at det ikke virker lenger.

DISSONANS
Vi vet hva som virker, men vi gjør noe annet. Benektning er en form for automatisering av denne dissonansen. Vi vet noe men later som det ikke betyr noe. Vi har hatt flere saker her i byen siste månedene som passer godt inn her. Vi vet det øker trafikken, men vi finner argumenter som gjør at sakene gjennomføres likevel.

IDENTITET/BENEKTNING
Vi filtrerer bort truende informasjon. Bortforklarer fordi en ikke liker løsningene. Kunnskap brukes til å forsvare egne verdier. Individualisme og ønske om å bestemme selv, kan blir så sterkt at en motarbeider god valg for å vise frem sin mulighet til egne valg. Merking med “økologisk/save the planet” kan virke mot sin hensikt.

LØSNINGER:

Nettverk og støtte
Mye enklere å handle langsiktig hvis andre gjør det samme. Men, noen må begynne – og det er oss! Et solpanel i nabolaget tidobler sjansen for at naboen gjør det samme. Dessverre er det slik at sammenligning med naboen er viktigere enn barenbarn og framtiden. Mennesket nås ikke av folk som VET de har rett, men som gjør det rette.

Ikke dommedag
Vi trenger nye innramminger i stedet for dommedag. Stoknes foreslår: i) Helse (natur, sykle, vegetar – vinn/vinn – klima/helse) ii) Forsikring (det kan skje) iii) Gevinst/mulighet (teknologiske nyvinnger, smarte løsninger, økt vekt på livskvalitet, design osv) Kina har i dag 250mill elsykler, og vil ha 355mill i 2018. iv) Nudging (styring uten avgifter/forbud, default dobbeltsiding, mindre tallerkner, sensor i stedet for datomerking, tilrettelegge for gode valg)

Fortellinger
I 1945 var vi samlet om en fortelling. Gerhardsen og hele folket skulle bygge landet. I boken til Stoknes foreslår 4 nye fortellinger:
Grønn vekst. Kapitalismen er destruktiv, og må finne en nye form. Vi må skape mer av mindre.
Forvalterhistorien. Kirken sitter på store muligheter her, og Paven går foran. DnK er en del av klimavalgalliansen.
Livskvalitet. Mer livskvalitet, mindre forbruk
Re-wilding. Trekke oss tilbake fra noen områder, og så la naturen ta det tilbake. Ikke bygge ned stadig nye naturområder.

Signaler
PPM gir lite mening for de fleste, men telling av sykler ved Slottet er lett å forholde seg til. En Smiley på strømregningen har effekt. I stedet for å kalle noe “vegetarisk”, så kan vi kalle det “mexican style”. Vi må finne signaler/feedback som treffer folk.

Altfor lenge har vi vært i “styringsfellen”. Politikerne venter på oss, og vi venter på dem. Når går vi for å vise at vi er klare til å ta de takene som trengs!

GOD KLIMAMARSJ!

Redd før jeg dro fant jeg en video jeg gjerne vil se – postet av en fra Den norkse Kirke:

Transformation . . . from James Anaquad Kleinert Films on Vimeo.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Klimamarsj

 1. sant nok sier:

  Det er nok ikke riktig at klimaet endrer seg. I lopet av de siste hundre aar har vi hatt to nesten helt like temperaturkurver. Varmeperioden i mellomkrigstiden og kuldeperioden frem til syttitallet. De siste 18 aar har temperaturen vert ganske konstant. I dag, hvor de mest avanserte sattelittmaalinger publiseres paa nett kan dette sies aa vere ganske sikkert.

  Trikset politikerne bruker er aa hele tiden ta utganspunk i den lille istid og frem til i dag. Under den lille istid var det uaar over hele jorden og antagelig er det dette politikerne onsker seg.

  Synes alt snakket om klimakrise minner litt om “nei til atomvaapen”. I sovjettiden masjerte de i gatene for aa demonstrere mot USA og deres atomvaapen til heftig applaus fra venstresiden og alle mediene. At Sovjett hadde verdens storste staaende invasjonsstyrke tett paa norskegrensen var helt uten betydning. Samme gjaldt det enorme atomvaapenasjenalet paa Kola. Etter Sovjetts fall ble det kjent hvem som trakk i traadene. Og naar bakmennene forsvant ble nei til atomvaapen-demonstrasjonene plutselig borte ogsaa.

  IPCC har ikke noe med klima aa gjore. IPCC, som har et stort flertall av ikkevestlige land, har bestemt at det om noen aar skal overfores tusenvis av milliarder dollar fra vesten til deres egne okonomier. Og de vil ha cash paa labben. Det storste problemet er at mange av disse landene er svert folkerike og har en eksplosiv vekst. Med den nye “klimaokonomien” vil den vestlige verden gaa dukken pga mye hoyere avgifter, mye hoyere omkostinger og enormt statlig byrakrati. Ikke nok med det, men de venstreradikale har i alle aar kjort steinhardt paa aa demonisere morsrollen. Kvinner skulle soke makt og karieere. 600000 har blitt abortert og tusen vis av unge er uforetrygdet pga omsorgssvikt. Alarmene gikk alt paa begynneslen av ottitallet, men folk fikk munnkurv.

  Det store sporsmaalet er kanskje hva “vare nye landsmenn” velger aa gjore? For de etnisk norske vil snart bli en minoritet av aldrende mennesker.

 2. Lars sier:

  Jeg lar denne stå som illustrasjon på det jeg oppfatter som trolling og konspirasjonsteorier, men går ikke god for noe av det replikken inneholder. Anonyme oppfølginger vil bli slettet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.