Merton om stillhet og klarsyn

I magesinet STREK (4/5-15) er det en fast spalte som heter “Gjenskinn“. I dette nummeret er spalten gitt til avdøde Thomas Merton med fem avsnitt under overskriften “Klarsyn“.

20130531-IMG_5863-2

KLARSYN
Gud er her, og Hans tanke lever og våker i fylden, dybden og bredden av alle verdens stillheter. Gud dveler i mandeltrærne, våker over fullbyrdelsen av sitt ord.

I stillheten lærer vi å skjelne. De som skyr stillheten, skyr også det distinkte. De vil ikke se klart, de foretrekker forvirring.
Et menneske som elsker Gud, må med nødvendighet også elske stillheten, fordi det ikke vil miste sin evne til å se klart. Det frykter støyen, det som sliper vekk kantene hvormed virkeligheten gir seg til kjenne for oss.

De som elsker sin egen støy, er utålmodig med alt annet. Ufortrødent skjender de skogens og fjellets og havets stillhet. De gjennomborer naturen i alle retninger med sine maskiner som i frykt for at roen var en anklage rettet mot deres egen, indre tomhet.

Vi mottar Kristi stillhet i vårt hjerte allerede når det ytrer troens første ord mot ham. Vi arbeider på vår frelse i stillhet og i håp. Stillheten er styrken i vårt indre liv… På mystisk vis tar stillheten seg inn i kjernen av alle våre dyder og bevarer dem fra forfall.

Fyller vi vårt liv med stillhet, lever vi i håpet. Da lever kristus i oss og gir substans til våre gode gjerninger. Og så, når den tid kommer, og vi bekjenner ham åpent for menneskene, vil vår bekjennelse være ladet med mening fordi den har dype røtter, festet i stillheten. Vå bekjennlse vil vekke Kristi stillhet i hjertene hos dem som hører oss, så de selv føres inn i stillhet og undring og begynner å lytte: De begynner å oppdage sitt sanne jeg.

Dessverre står stillheten lavt i kurs om dagen. Og kanskje er det ikke så rart? Kanskje vil vi ikke skjelne? Se det distinkte? Da er det lettere å skjende/gjennombore naturen. Roen kunne jo vokse frem som en anklage… Her var det mye til ettertanke, og det første som slo meg var et tidligere innlegg om “Stille områder@” for noen uker siden.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.