Stuffocation – living more with less

For en fantastisk tittel! (Stuff er lik ting, og suffocation betyr kvelning på eng.) Boka er skrevet av James Wallman, og versjonen min kom på Penguin i 2015 (boka er fra 2013). Her er noen utdrag for at du skal skjønne den er verdt å få med seg:

Psychologists have found five main ways to explain why experiences make us happier than material goods: they are more prone to positive reinterpretation, the are less likely to be dulled by hedonic adaption, they are harder to compare, we are more likely to view them as contributing to our identities, and they bring us closer to others… (s. 163)

IMG_0356-2

Eksempler og utdypning er gitt fra s. 160ff. Før dette bruker forfatteren mye tid på å skrive om forskjellige versjoner av “minimalism”, men så dundrer han løs og forteller at det kommer aldri til å slå til (fordi “stuff is good”). Og, fordi vi ikke kan melde oss ut av samfunnet. Wallman innfører begrepet “experimentalists”, og det passer ganske godt overens med det jeg pleier å kalle “Livet som prosjekt” i mine foredrag. Han forklarer begrepet slik på s. 178:

Their focus is less about rejecting the materialistic values of modern life than it is about evolving beyond thos old values. They are quite happy to have things, if they need them, but they are not hoping to find meaning, status, or happiness in material things. The experientalists´ minds may be focused on a new set of values, but their feet are firmly planted in mainstream culture. They have not given up or dropped out of society. Instead, they are very much participating in it.

Denne nye klassen har funnet at de kan bruke penger på “acceptable conspicuous consumption”, og det innebærer blant annet klatring, sykling og yoga(!) Jeg er altså skremmende godt innenfor det forfatteren kaller en “experiementalist”…

Meaning is the new money. (s. 267)

I appendikset til boka beskriver forfatteren tre skritt på veien mot å bli en experimentalist:

  • De-stuffocate
  • Don´t re-stuffocate
  • Play the Brewster´s Millions game (bruk penger uten å ende opp med ting)

Til slutt gir han oss syv vaner (habits) for å være effektive experimentalister:
1. Know your stuff
2. Find your ladder (it is better to be anywhere on a ladder you want to climb than at the top of a ladder you don´t)
3. Be here now
4. Be you own audience
5. Put people first
6. Spend well and feel good
7. Choose life, choose experience

Boka anbefales! 🙂

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.