TED-talk-home-style: STILLHET

I helgen var jeg i trivelig 50-årslag i Bergen. Før selskapet var det 11 innlegg «TED-style» om forskjellige tematikker. Jeg hadde fått tildelt «stillhet» og hadde 5 minutter +/-. Her er mitt manus (som jeg fulgte vha 10 stikkord):

IMG_2069

STILLHET

Hva tenker du om stillhet? Tar vi runden rundt ville vi fått mange forskjellige svar. Ofte tenker vi på hva som er stillhetens motsetning – støyen. Jeg kommer rett fra Kristiansand og kamp mot ny Ytre Ringvei – en 4-felts-motorvei rundt Kristiansand. Der er et av argumentene at veien vil ta store stille områder fra Kristiansands vakre bymarker. Veier påfører oss stor støybelastning, og store områder preges av trafikkstøy.

Et krav for Ytre Ringvei er at den ikke skal ta noe av den sentrale Bymarka. Her er det lagt inn tunnell, men støysonekart viser at marka likevel deles i to – nord og sør for tunnelåpningene. Så langt spres lyden. Grensen for stille områder er 40 decibel.

Jeg tror at stillhet inneholder mange flere kvaliteter enn bare målbarhet i decibel – selv om det er viktig nok.

Stillheten er truet fra mange kanter, og fortjener økt oppmerksomhet.

FRILUFTSLIV
Stillhet, fred og ro er de viktigste kvalitetene ved friluftslivet. I disse folkehelse-tider er friluftsliv løsningen på mange av de utfordringene vi står overfor. I naturens stillhet kan jeg kjenne skuldrene senke seg, pulsen slå roligere. Naturen er altså en svært god kilde til stillhet. Dessverre bygges den ned i raskt tempo. Alternativer til nedbygging finnes på flere områder, og mye av det som allerede er nedbygget kan brukes på en smartere måte!

Naturen er ikke alltid stille i desibelforstand. Hans Børli har sagt at «stillhet er ikke fravær av lyd, men fravær av lyd som ikke hører naturlig hjemme i omgivelsene». Han nevner trærnes susing i vinden, jeg nevner bølgeskvulp, og med Børlis definisjon er begge deler stillhet. Så selv om to situasjoner har samme antall decibel, kan likevel det ene være stillhet og det andre støy.

Zapffe skriver at «den ubrudte ro er ødemarkens umistelige gave». Stillheten er en gave vi mister hvis vi ødelegger all ødemark.

REFLEKSJON
I stillheten er det også mulig å tenke og reflektere. Vi lever i et kunnskapssamfunn, men min påstand er at visdommen er en knapp ressurs. Kanskje kunne vi sagt at «kunnskap modnet med stillhet kan bli til visdom»? Stillheten forankrer og endrer på samme tid.

I mer enn 60db blir det vanskelig å konsentrere seg. Kanskje er det derfor kjøpesentre har lyd på anlegget, slik at vi skal ha guarden nede. Ikke tenke klart rundt hva som er nok? Bortsett fra at det er forkortelse for Norske Kroner. Det vakre ordet NOK fortjener mer ettertanke enn det… I et slikt perspektiv er stillheten en trussel mot selve Markedet.

NÆRVÆR
I stillheten møter du også til slutt deg selv. Stillheten er ikke fravær, men bevissthet om nærvær skriver Harald Olsen. Stillheten er fylde og ikke tomhet. I stillheten får vi muligheten til å være både her OG nå. Puste dypt inn – kjenne etter, og slippe pusten ut igjen. I stillheten kan vi bli bevisst at vi lever, og ikke bare løpe rundt og eksistere.

HASTIGHET
Samfunnet endres raskere og raskere, og stillheten får dårligere og dårligere kår. Økende hastighet gir veldig ofte mer lyd. En 4-felts-motorvei med 110km/h genererer MYE lyd. Kanskje flere skulle spørre om retningen, og ikke bare hastigheten? Hastighet er irrelevant uten et mål! Langsomheten er stillhetens venn, og «slow-living» vil også gi rom for mer «silence».

FELLESSKAP
Stillheten er også et felles språk. Ikke bare mellom mennesker, men også mellom mennesket og naturen. Kanskje er tiden kommet for å lytte mer? Husk, vi har to ører og en munn. Både til hverandre, og ikke minst naturen. Faarlund skriver at «stillhet er naturens måte å tale til oss ved å tie.»

DEN STORE STILLHET
Til slutt vil jeg også trekke fram at stillheten har en åndelig side. Nansen skrev for 100 år siden en tale til ungdommen der det står: «Det er sjelden eller aldri de får stanse og stå ansikt til ansikt med den store stillhet.»

Men, disse tankene er ikke nye. Munken Eckhart fra 1200-tallet har skrevet at han ikke vet noen bedre måte å beskrive Gud på enn stillheten. Stillheten er sentral i de fleste religiøse tradisjoner. I stillhet kan vi møtes uavhengig av religionstilhørighet og dogmetro – og likevel sanse sterkt at det er noe som binder oss sammen, og samtidig er utenfor oss selv.

DIKT
For noen år siden skrev jeg et dikt om stillheten, og jeg vil avslutte med noen linjer av det:

I stillheten er det mulig å tenke.
I stillheten er det mulig å bli kjent med seg selv.
I stillheten er det mulig å finne andre verdier enn de materielle.
I stillheten er også Du.
Det blir neppe mindre skremmende av den grunn…

Og den tiden jeg har igjen, skal vi jammen prøve å være stille. Sammen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

1 svar til TED-talk-home-style: STILLHET

  1. HanneM sier:

    Kloke ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.