Klimadokumentar: “I tolvte time”

I kveld vises denne dokumentaren på NRK2 kl 22.20.

– I tolvte time forteller den faktiske historien om den mest misforståtte og feilsiterte bok i nyere tid, nemlig The Limits to Growth, og beskriver samtidig den historiske bakgrunnen for valgkampens klimadebatt – eller retter mangelen på slik debatt, sier den norske forskeren og klimaforkjemperen Jørgen Randers.

Angrepet av Thatcher, Reagan, oljeselskaper, økonomer, sosialister og katolikker. I kveld kl. 22.20 vises den prisbelønnede filmen I tolvte time (Last Call) på NRK2, en film om den norske forskeren Jørgen Randers og hans kolleger fra MIT, om en kontroversiell bok, klimapionerer, varslere og deres kamp frem til i dag. Kan vi fremdeles redde kloden?

I går kveld var det Norgespremiere på filmen på Partkteatret i Oslo. Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell innledet filmvisningen med å si at “Vi er ikke flinke nok til å vise frem de store fordelene som er involvert for samfunnet og menneskene ved miljøtiltak. Miljøvernministeren hevder det ikke finnes noen sammenheng mellom høyere økonomisk vekst og lykke, og mener at ved å sette seg andre mål ved samfunnsutvilkingen, ved å se på hva vi menneskelig vil oppnå ved større velstand, kan vi få større fremgang både for miljøet og for oss som mennesker.

Etter filmen fortalte Jørgen Randers til et engasjert publikum at han i 40 år har prøvd å få mennesker og statsledere til å forstå at vi må endre kurs, men har nå resignert og sier det er umulig å få snudd den kortsiktige tenkningen. “Det er egentlig uhyre enkelt” sier Jørgen Randers, og hevder velgerne tenker for kortsiktig og ikke prioriterer enkle grep som kan redde barnebarnas klode fra global oppvarming.

Om filmen I tolvte time

I tolvte time (Last Call) forteller historien om miljø-bestselgeren Limits to Growth, som skapte furore verden over da den kom ut i 1972. I dokumentaren får vi ta del i kontroversene rundt boka, dens opp- og nedturer, klimadebatter, håp og skuffelser. Hendelsene følges gjennom bokas mentorer, Aurelio Peccei og systemdynamikkens far, Jay Forrester, samt forskerne og forfatterne Dennis og Donella Meadows, Jørgen Randers og Bill Behrens. Disse har stått på for å bli hørt, men sterke krefter har motarbeidet klimaforkjemperne hele veien. Etter fire tiår med kortsiktig tenking blir vi tvunget til å stille spørsmålet: er vi for sent ute?

Filmen er regissert av Enrico Cerasuolo, og produsert av italienske Zenit Arti Audiovisive, i co-produksjon med Skofteland Film, ved Ingunn H. Knudsen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.