Tanker fra Camp Grundekjøn

De to siste ukene har jeg hatt gleden av å være i teltleiren på Torvet fra tirsdag til onsdag. Før møtene i Kommunalutvalget. Eneste saken der var avtale om å grave opp Torvet for å få litt over 400 nye parkeringsplasser.

20150623camptorvet

Jeg prøver så godt jeg kan å forstå hva som er motivene for motparten (jeg vil ikke ha noe P-hus), men i denne saken synes jeg det er vanskelig. Noen sier at vi da får bilene under bakken i stedet for i gatene. Men, jeg skulle like å se den politikeren i det rådende flertall som foreslår at: «En bil under bakken = en bil mindre over bakken.» Ordføreren bruker ikke denne, men vil bygge for at Kvadraturen kan øke fra 6000 til 20.000 innbyggere. Mitt spørsmål til ordføreren er da: «Skal vi bygge for biler eller mennesker.» Såvidt meg bekjent kan biler verken shoppe eller elske. Jeg vil ha MINDRE biler i kvadraturen. Det er mange nok der fra før!

Noen næringsdrivende i Kvadraturen mener også at dette skal redde sentrum fra Sørlandsparken I utgangspunktet høres jo det bra ut, men er det så enkelt? Kapasiteten i dagens P-hus kommer jeg tilbake til, men hvem er det som shopper? I en undersøkelse fra Oslo sto det at gående og syklende legger igjen mer penger i butikkene enn bilistene. Det er kanskje ikke så rart.l Hvis du bruker 50.000 på bilhold i året, så tilsvarer det 250 middager (á 200,-), en bok om dagn (til 300,-) eller over 400 kinobesøk… Selv hvis vi trekker av månedskort på bussens skulle det bli litt igjen. Er bilistene i det hele tatt klar over hvor mye penger som går med til bilhold?

Så er det jo behovet. De fleste investeringer som gjøres baserer seg jo på et behov. P-husene i sentrum har svært lavt belegg, så det er vanskelig å se at dette behovet eksisterer. Dette er de tre argumentene jeg har fått med meg, og i min virkelighetsforståelse er ingen av de overbevisende. Ordfører Grundekjøn uttalte følgende til Fædrelandsvenne etter dagens møte:

Hvis man mener byutviklingsgrepet er riktig, er dette en ryddig og fornuftig avtale etter normale forretningsmessige forutsetninger.

Nå mener jo ikke jeg at dette er et riktig byutviklingsgrep, og jeg tror også at ettertiden vil sette spørsmål ved om dette er fornuftig og normalt rent forretningsmessig. Regnestykkene til bl.a. Gunvald Opstad i Fædrelandsvennen tyder i alle fall på at ordførerens virkelighetsoppfatning ikke deles av alle…

Hvorfor er det ikke flere som reflekterer rundt hvor fantastisk byen kunne blitt med mindre/ingen biler? Vi bor i en utrolig kompakt by. Kvadraturen er 1×1 kilometer, og avstikkere til Kilden/Odderøya er heller ikke uoverkommelig. Det finnes sikkert gode argumenter for at noen må ha bil, men det finnes INGENG argumenter for at ALLE trenger bil i denne byen!

Slik det ser ut nå blir det parkeringshus. Selv om jeg nok tror det kan bli flere netter på Torvet, problemer med lik som skal flyttes, avtaler og lover som kan brukes til utsettelser osv – så er slettes ikke alt håp ute. Hvis det blå-blå bystyret vil ha dette som sitt monument, så kan det også komme byen tilgode. Om 2-3 bystyreperioder kan det være flertall for å ekspropriere hele P-huset (eller Grundekjøns parkeringspalass som kan bli det offisielle navnet). Så kunne det heller blitt sykkelparkering til 5000 sykler! I byen Gröningen i Nederland er det 5500 sykkelparkeringsplasser under jernbanen. Se for dere en statue av Grundekjøn på hybridsykkel ved innkjøringen til sykkelparkeringshuset (det største i Norge), med skiltet: «Jeg visste jeg gjorde noe bra for byen i 2015, men dette hadde jeg aldri sett for meg.»

Jeg håper selvsagt at P-huset aldri blir reist, men om så skulle skje – så åpner det for nye muligheter!

20150624torvet

Bra oppmøte og god stemning på Torvet i dag. Både NRK og FV lagde saker i morgentimene. NRK var også inne live på radio tror jeg.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Tanker fra Camp Grundekjøn

  1. Lars sier:

    Her er tanker fra varaordføreren (som dessverre ikke hadde mulighet til å si noe til oss i Camp Grundekjøn, men som tok mobilbilde av oss i stedet):
    http://krs247.no/nyheter/aktuelt-lokalt/10547-10547/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.