Sofasamtale

Denne samtalen må jeg få satt av tre kvarter til å se….

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Sofasamtale

 1. Takk for link til en interessant sofasamtale. Jeg likte spesielt innlegget til Dag Hessen, men også de to andres innlegg var gode. Rasmus Hansson var optimistisk og pekte på hva MDG direkte og/eller indirekte har oppnådd på Stortinget. Han sa at nå har selv Jørgen Randers, som har vært pessimist i flere tiår, blitt optimist. Han sa ikke hvorfor.

  Selv klarer jeg dessverre ikke å dele optimismen. Jeg vet at det skjer mye spennende på teknologifronten, men det har det gjort i hele min levetid uten at det har hjulpet noe. Jeg ser ingen tegn til at vi mennesker endrer eller vil endre adferd. Bjørn Samseth har skrevet tre innlegg i Aftenposten Viten. I kommentarer kan vi gi en link, så jeg linker til gårsdagens innlegg

  http://www.aftenposten.no/viten/Togradersmalet-er-garsdagens-politikk-8025964.html

  Han har to vinklinger på det såkalte togradersmålet (om å begrense oppvarmingen siden førindustriell tid med to grader Celsius). Vi vil antagelig ikke klare det, og to graders oppvarming er antagelig for mye. Vi burde sikte på å begrense oppvarmingen til halvannen grad. I innlegget linker han til et meget godt foredrag av Glen Peters som sier at togradersmålet ER oppnåelig – men bare i matematiske modeller. Både Peters og Samseth er kritiske til at forskerne forer politikerne med modellkjøringer med utslippscenarioer som i praksis er urealistiske. Det er summen av utslipp som bestemmer fremtidig oppvarming. Etter som vi nå fortsetter med store utslipp må forskerne kjøre modellene sine med fremtidige utslipp som er urealistisk lave, eller sågar negative, for å nå togradersmålet.

  Kanskje forskerne heller burde si at nei, det går ikke å utsette reduksjonene til neste Stortingsperiode eller senere. I stedet for å høste dagens lavthengende frukter fantaserer vi om vidunderteknologier som i fremtiden kan trekke store karbonmengder ut av atmosfæren (negative utslipp). Dette gambling på høyt nivå som ikke gir grunn til optimisme.

  Men akkurat nå i kveld er jeg optimist mht. på en fin kveldstur på fjorden i kajakk.

 2. Lars sier:

  Takk for link og kommentar Hans Petter. Har dessverre ikke fått sett samtalen enda. Er bare på mobilnett denne uka… Men, den går vel ikke avgårde….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.