Degenerering

I det siste har det slått meg at en del utviklingstrekk i samfunnet ikke peker i riktig vei. Slik ser i alle fall jeg det. Selvsagt er det mye som er bra også, men alt har som kjent to sider. Her er noen stikkord om noen temaer så langt.

20121213sitatbilde

Demokrati
Vi er stolt over demokratiet vårt, og mange har flagget i dag 8. mai. Samtidig ser vi at penger blir viktigere og viktigere for påvirkningen av det politiske system. Flere og flere aktører hever millionlønner som PR-rådgivere osv, og kanalene inn til politikerne blir mer og mer profesjonalisert.
Dessuten brukes frykt som et våpen (min påstand) for å styrke hemmelige tjenester og gjennomføre tiltak det ikke nødvendigvis er politisk flertall for (min påstand, men debatt uteblir). Bevæpning av politiet er et eksempel. Her blir den forlenget gang etter gang, mens hvorfor selvsagt er klassifisert. De hemmelige tjenestene vokser, men vi her ikke innsyn. På en måte skjønner jeg at det må være sånn til en viss grad, men jeg liker ikke dagens utvikling.
Da jeg skulle inn i Stortinget på torsdag brukte jeg 10 min i resepsjonen gjennom metalldetektoren, og det var i alle fall 6 stk (hvorav to bevæpnet) tilstede. At dette betyr “mer åpenhet” som ble slagordet etter 22.7 har jeg vanskelig for å se… (Nå har det jo skjedd ting etter det også, men likevel.)

Markedet
I et fungerende marked er det lover, og små aktører. I dag globaliseres verden, og aktørene i markedet smetter unna mange lovreguleringer på denne måten. Samtidig blir de større og større, og konkurransen blir mindre og mindre.
Økonomien som fag har gått på flere smeller i det siste (sjekk Greenspan i høringen etter smellet i USA), og forutsetningen som ligger til grunn i alle modeller – at vi er rasjonelle aktører – ligner mer og mer på en psykopat…

Media
Det har ikke gått så mye bedre med media. De har i løpet av et par tiår gått fra å være den fjerde statsmakt til å blir kronerullere for aksjonærene. Klikkene styrer annonsetilfanget, som igjen styrer hva slag stoff som produseres. Men, det er vanskelig å fremme opplyste borgere og demokratiet med pupper og fotball.

Folkehelse
En del politikere har bilen foran mennesket, og asfalt som det eneste salige. Flere og flere arbeidsplasser innebærer å sitte foran en skjerm hele dagen. Det er ikke så lenge siden dette var begrenset til noen få timer i arbeidsmiljøloven (kanskje mest pga stråling). Uansett – fedme er blitt et utbredt problem også i Norge.
Vi har også fått en økning av en del andre sykdommer. Spesialt psykiske lidelser. Er det fordi vi kan snakke om det nå, eller er det ting ved samfunnet vårt som er annerledes?

Dette er noen eksempler. Alt skal ga fortere og fortere, og ingen har tid til å reflektere over retningen. Målet. Mangler en et mål, så mangler en ofte også en mening. La det være siste ord i denne omgang…

Helt til slutt: Takk til Agder Politidistrikt som gjorde at jeg unnfanget denne saken. Under kveldens løpetur så jeg en ATV som sladdet rundt i Bendiksbukta. Jeg ringte da 02800 for å anmelde saken, men de hadde viktigere ting å gjøre – så jeg skulle ringe tilbake. Selvsagt har jeg full forståelse for dette, men hvis vi hele tiden skyver lista oppover for hvilke lovbrudd som forfølges, så blir det antagelig ikke mindre av dem. Da er det bedre å få en telefon for en mindre forseelse, og så ikke fortsette… Jeg vil tro at det er litt vanskeligere når ulovlighetene blir en vane. Hvis en da ikke gjør som regjeringen på torsdag; gjør ulovlighetene lovlig – og kaller det en liberalisering. Da kunne vi fått ned kriminaliteten da! Det funker med snøscooter viser det seg, men jeg vil se den politikeren som går til valg på å liberalisere ran og voldtekt!

Nei, nå får det vær nok for i kveld… 🙂

PS: Da jeg ringte tilbake til Politiet var de svært hyggelige. Tok i mot nummeret på ATV og lovte å ta en telefon!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Degenerering

 1. HanneM sier:

  Godt skrevet. Kom til å tenke på Rolf Jacobsens dikt “Rulle rundt” da jeg leste innlegget. Leste også en artikkel av Johan Galtung, der han kritiserer det vestlige hykleriet om ytringsfriheten. Interessant og skremmende lesning.

 2. Lars sier:

  Takk for kommentar Hanne! RJ sitt dikt var ukjent for meg. Googlet litt, og det går sånn:

  Rulle rundt og rundt

  av Rolf Jacobsen (1907-1994)

  I den tekniske byen
  hvor alle ruller rundt på hjul
  så de kan bli glade fort
  og få penger så de kan kjøpe alt
  der kjenner ingen hverandre mer
  for de har ikke tid
  for de skal rulle rundt på hjul
  å kjøpe morsomme ting
  så de kan bli glade fort
  så alle barn må passe på seg selv
  og alle gamle må legge seg og dø
  for ingen har tid og ingen vet levende råd
  for det gjelder å glemme og det gjelder å bli glad fort
  mens lysene blinker rødt og blinker grønt
  ruller alle rundt på hjul
  ruller rundt
  og rundt og rundt –

  Tusen takk – det var et godt tillegg!

 3. Lars sier:

  Hurra!!!
  I fredagens Vårt Land står det på baksiden:

  “Denne uken gikk en samlet justiskomité på Stortinget inn for ikke å støtte justisministerens forslag om permanent bevæpning i politiet.”

  Dette er faktaboksen i et intervju med Sigve Bolstad som er leder i Politiets Fellesforbund. Han er i mot vedtaket. Argumentasjonen hans er “responstid i skarpe situasjoner”, men han gir ikke noen konkrete eksempler (bare hypotetiske). Mitt hovedargument er at dette gjør noe med samfunnet, mens han bare bagatelliserer det:
  – Vi snakker om en liten pistol, som lett kan forveksles med håndjern.
  Montro om forvekslingen er like opplagt når en ligger der med ei kule i låret…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.