konsumindre.no

Under oppholdet på Sardinia lærte jeg et nytt ord av en av gjestene: KONSUMINDRE. Dette er jo helt herlig, og fanger inn mye av det jeg har tenkt og lært siste årene. Nå har jeg laget en nettside som kort forklarer: www.konsumindre.no

Men, teksten på nettsiden kan gjerne gjentas her:

konsumindre.no

I en verden der mennesket reduserest til konsument og alle oppfordres til å konsumere – er nettstedet konsumindre.no (altså nå!) et alternativ. Tankegangen bak konsumindre.no tar utgangspunkt i de tre ordene på R (eng):

1. REDUKSJON
2. GJENBRUK (reuse)
3. RESIRKULERING
I tillegg kommer det viktigste: I DEN REKKEFØLGEN

Særlig politikere har vanskelig for å snakke om dette. Politikere kan gjerne snakke om både resirkulering og gjenbruk, men tar aldri ordet reduksjon i sin munn. I en plitisk situasjon der det (nesten) er tverrpolitisk enighet om at evig vekst er eneste vei til salighet, så er ordet REDUKSJON en trussel. Egentlig er det veldig rart, da vi vet at en reduksjon er nødvendig. I stedet setter vi vår håp til at man skal finne nye teknologier som skal redde oss, mens reduksjon er helt teknologinøytralt.

Men, hvis en reduserer en ting, så får en ofte noe annet i stedet. Et godt eksempel er redusert arbeidstid (og lønn). Det gir mer (fri)tid og i mange tilfeller bedre miljø (mindre forbruk). En slik liste kan gjøres lang, og her er noen flere:

REISE: Innfør tommelfingerregelen – dobbelt så lenge borte, halvparten så ofte. Dette reduserer reiseavtrykket med 50%, og gir definitivt bedre ferieopplevelser!
MAT: Kjøttfri mandag (eller flere dager i uken) reduserer forbruket av mat. En kilo kjøtt krever ti kilo korn og masse vann. En mer vegetarisk livsstil er bra for deg, og bra for miljøet!
SYKKEL: En sykkel veier omtrent 1% av en bil. Dermed kan vi spare 99% ressurser og mye energi ved at folk sykler – og i tillegg er det store folkehelsegevinster. Rosinen i pølsa er at vi på denne måten også får hyggeligere og bedre bymiljøer, mindre stress og lokal forurensning.

Har du tips? Send de inn, så legger jeg de til listen: jeg.vil@konsumindre.no

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til konsumindre.no

  1. Et debattinnlegg på Dagsavisen tar opp noe av bakgrunnen for problemet i denne tråden. Tittelen er ‘Derfor bruker vi opp jordas ressurser’ , med ingress

    ‘En god forbruker er det misfornøyde menneske som søker lindring gjennom å kjøpe seg enda flere ting.’

    Ingressen minner om vitsetegningen som jeg sendte Lars tidligere, der en mann klipper hekken sin og sier at han er fornøyd og at han har alt han trenger. Tittelen på tegningen er ‘Kapitalismens verste fiende’.

    Debattinnlegget kan leses på http://nyemeninger.no/alle_meninger/cat1003/subcat1012/thread310753/#post_310753

  2. Lars sier:

    Denne vitsetegningen har jeg brukt i mange foredrag Hans Petter! Takk for nok en god link! Dette er bare så opplagt, og likevel er det ingen som klarer/vil/tør gjøre noe med det. Vi er bare opptatt av hastigheten, mens nesten ingen spør om retningen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.