Born to run

Denne boken av Christopher McDougall kan absolutt anbefales. Den er både spennende og inneholder utrolig mye og inspirerende stoff om løping. Sjekk fx dette avsnittet om fotbuen (s. 176)

Your foot´s centerpiece is the arch, the greatest weight-bearing design ever created. The beauty of any arch is the way it gets stronger under stress; the harder you push down, the tighter its parts mesh. No stonemason worth his trowel would ever stick a support under an arch; push up from underneath, and you weaken the whole structure. Buttressing the foot´s arch from all sides is a high-tensile web of twenty-six bones, thirty-three joints, twelve rubbery tendons and eighteen muscles, all stretching and flexing like an earthquake-resistant suspension bridge.

En del av boka er dedikert til barfotløping, og avsnittet over bygger jo ikke akkurat opp under løpesko med demping…

“Spenningstråden” i boka er et løp sammen med Tarahumara-indianerne, og den spenningen holder seg helt til siste side. Dette er en av de beste doku-bøkene jeg noensinne har lest, selv om nok en del av det som står her kan være omstridt. Boken burde også vært filmatisert – det hadde vært noe! (Googlet litt, og ser at det antagelig er inngått en avtale med forfatteren om dette i januar i år – så kanskje blir det en blockbuster på kino om et par år?)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

4 svar til Born to run

 1. Takk for et godt boktips, Lars. De to beste bøkene jeg har lest i det siste året kan jeg takke deg for, enten skriver du boken selv eller så tipser du om boken.

  Born to run er i norsk oversettelse. Jeg lurte på å kjøpe den, for både barn og barnebarn er interessert i løping. Selv løp jeg aktivt for VELDIG mange år siden, men innskrenker meg til gange nå pga, nettopp, skader (de som har lest boken skjønner hvorfor jeg skriver nettopp). Men litt research viste at ett av barnebarna allerede hadde boken, så jeg lånte den av henne. Hun har kjøpt sånne sko-sokker som omtales i boken som alternativ til de fulldempede løpeskoene. Hun har ikke så mye erfaring med dem ennå. Hun er lett i kroppen, og hun både danser og løper, så jeg tror hun har muligheten til å venne seg til å løpe uten dempede sko. For meg er nok toget gått. Det ironiske er at jeg som gutteløper landet naturlig på fotballen, men lærte meg opp til å lande på hælen, slik de andre gjorde. Jeg burde ha lest boken for litt over 50 år siden !

  Jeg husker at den gamle storløperen Audun Boysen var skeptisk til hvordan norske løpere trente på tidlig 1960-tallet. (Dette er på husken, det er ikke sikkert at nå avdøde Boysen hadde vært enig i det jeg skriver.) Selv løp han mye på stier i skogen med varierende hastigheter. Jeg husker ennå at det ble slått opp som noe stort at et par norske løpere løp på asfalten fra Drammen til Oslo. Antagelig lite lystbetont og lite hensiktsmessig hvis målet var å bli en god løper.

 2. Lars sier:

  Takk for en utrolig hyggelig kommentar Hans Petter!

 3. Caroline sier:

  Oh den boken er bare et must!!! Og jeg kjoepte meg Vibram Five Finger Shoes (ja faktisk flere!!) selvom jeg var i begynnelsen av 50-åra. Det tok 1/2 år før beina var helt glade. Men for en fin følelse naar det foerst funka. Mere flyt og nytelse.
  Og hans andre bok maa du også lese. Den handler mer om hva mennesker klarer å håndtere av fysiske anstrengelser når de må/vil. “Natural born heroes”.

  Ellers er jeg superfornøyd med Padleguide for Telemark. Har akkurat startet aa padle og det er en sann nydelse. Skal snart på telttur så dette blir spennende.

 4. Lars sier:

  Takk for hyggelig kommentar – veldig fint at boka blir brukt!
  Tittelen “Natural born heroes” ligger i “innboksen”, og jeg håper å få lest den i løpet av sommeren. Den ligger nemlig ikke helt alene der… 🙂
  God tur og fin padlesommer ønskes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.