Børli og TV

Jeg må ta med et sitat til fra Gjefsen sin biografi om Hans Børli, fordi det setter mitt prosjekt – www.bokoman.no i et godt lys…

Jeg tror at fjernsynsapparatet – denne “idiotboksen” som flere og flere av oss sitter og koper inn i kvelden lang – har gjort mer skade enn vi egentlig er klar over. Det er tidens fremste passiviseringsmaskin. … Vi mister fullstendig sansen for proporsjoner, vi synker bare dypere og dypere i lenestolens fordummende makelighet…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Dagbok. Bokmerk permalenken.

2 svar til Børli og TV

 1. harepus sier:

  For meg ser det ut som om det finnes to typer litteratur. En type som forteller deg hva du skal mene og en annen type som bare handler om fakta. Leser man mye av den siste typen blir man en outsider i samfunnet. Man innser at historien gjenntar seg i det uendelige og at det som skjer bare ikles nye drakter og farger.

  Det er ikke tilfeldig at bokbrenning er et kjent historisk fenomen. Kunnskap er maktens store fiende. Den undergraver bokstavelig talt deres manipulasjon og kontrollmekanismer. Det er kanskje derfor staten pumper milliarder inn i NRK, slik at folk ikke skal tenke for mye selv.

  Det er spesiellt to ting som skaper selvstendig tenkende mennesker. Kunnskap og fakta, og et liv hvor man kan undra seg statens og medienes hjernevask. Kanskje var forfatteren som omtales i den siste kategorien? Har snakket med noen slike gamle skogsarbeidere, og de kunne virke nesten utrolig klarsynte. De ble ikke fristet av fjas og tull. De gjennomskuet det meste av politisk tullprat og kunne i liten grad kontrolleres med frykt. Materialismen hadde liten makt over dem. Og kanskje spesiellt hadde den harde mellomkrigstiden og krigen gjort dem til realister. De forholdt seg til virkeligheten med stor V.

  Mennesker i dag forholder seg stort sett bare til en kunstig “virkelighet” som blir skapt av det politisk korrekte sosialdemokratiet og alle slags medier. I denne “virkeligheten” finnes det ingen faste holdepunkter eller verdireferanser, og da kan folk ledes og manipuleres enda lettere.

  Man kan bokstavelig talt lede folk til og tro hva som helst bare man lar dem tro at de har “funnet det ut selv”.

 2. Lars sier:

  Takk for kommentar.

  Jeg synes ofte det som omtales som “fakta og kunnskap” er sterkt verdibasert. Bare se på kunnskapsinnhenting rundt oljeboring i nord. Konklusjonen er jo gitt på forhånd – uansett hva som måtte dukke opp. Eller fakta om norsk oljeboring. Det er utrolig avhengig av avsender, selv om det ikke mangler på bruk av ordene “fakta og kunnskap”.

  Jeg er enig i at Børli er en som har kunnet utvikle seg rimelig fritt, selv om han også leser og leser og leser. Han klager et sted at det ikke er noe system i det han leser. Det har ikke jeg heller, men lar meg lede fra bok til bok. Det er kanskje ikke så effektivt, men veldig livgivende!

  I det gamle russland hadde tsaren “hellige dårer”. De kunne si hva som helst, og tsaren brukte de som rådgiere. Slike er det ikke mange igjen av, selv om ordningen med statstipend toucher innom. Da kan en selvsagt si “at en er i lomma på staten”, men det er jo en ganske fri situasjon sammenlignet med det motsatte. Børli hadde slikt stipend ved flere anledninger, og slapp da så mye skogsarbeid.

  PR- og mediebransjen er blitt urovekkende stor – også i Norge. Det jages i flokk til billigst mulig penge. Mange utviklingstrekk drar i feil retning, men det er heldigvis lyspunkter her og der.

  Jeg er ikke der at jeg tror vi er utsatt for et megakomplott, men jeg finner stor glede i å stikke innom http://www.oljekrisa.no fra tid til annen. Ikke fordi jeg er enig i alt som står, men fordi han presenterer et helt annet virkelighetsbilde enn andre media.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.