Her og nå

I boka “Tiden blir ikke borte” av Kirsti Mathilde Thorheim (2009) er det to avsnitt om å leve her og nå som er veldig gode. De legger jeg her i bloggen, men det er en del andre godbiter i denne boka også. Anbefales hvis du kan takle en litt akademisk tilnærming til emnet!

Å leve-i-nået er trolig uttrykk for en lengsel etter autentisitet og nærvær. Å gi seg mulighet for en slik væremåte forutsetter ofte at en “gir seg tid”, avsetter tid og godtar at ting tar den tid det tar, for eksempel en samtale, et gjenmøte, køståing eller uforutsett ventetid. Det forutsetter at en har rom rundt de planlagte gjøremålene. Å være i verden er da årvåkenhet, med mulighet for å stanse og se seg om, sette seg på en benk eller vente på et uryddig barn som går sine egne veier. Å leve i nået forutsetter i sin ytterste konsekvens at en frasier seg noe av dagliglivets drepende logistikk og detaljerte planmessighet der marginene er ørsmå eller totalt fraværende, der en løper fra den ene avtalen til den neste.
Å leve her og nå kan noen ganger være det samme som å trekke seg tilbake fra trivialitetene og se det hele i perspektiv. Å leve her og nå er muligens å erfare at jo mindre jeg gjør, jo mer er jeg til stede og desto større blir min egen tid. Det formålsløse nå-et åpner for å dukke ned i sitt eget selv og kjenne etter hvordan det er å være meg. Når en er nærværende, er en trolig mer i sansningen og opplevelsen enn i intellektet. Det er en energigivende væren, slik meditasjon kan være. Det rituelle, det regelstyrte, konsentrerte gir pause fra hverdagsbevisstheten. Jeg tenker at slik sett er det å gå til en høymesse også et eksempel på slikt nærvær som kan fylle en med energi. Som en konsert er det, eller en skitur i skogen.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.