Sex og vindmøller

På vei over Harøya stiftet jeg nærkontakt med vindmøller. Jeg har et litt ambivalent forhold til disse, men under vandringen fant jeg et fint bilde på hva jeg mener om det.

Ofte blir det veldig svart/hvitt. Ja eller nei til vindmøller. Jeg tror ikke det er så enkelt. I alle fall ikke på globalt plan. Vi trenger energi, og har dessverre gjort oss avhengige av å bruke altfor mye energi. Det er altså store muligheter for energiøkonomisering – men det er en annen diskusjon.

Vindmøller er bra. Sex er bra, men kanskje ikke med hvem som helst og overalt? Dette “men” blir ofte borte i vindmølledebattene. Jeg tror at vi gjerne kan ha vindmøller, men ikke over alt. Jeg savner en nasjonal plan der en blinker ut områder hvor en i alle fall IKKE skal ha vindmøller. Slik det er nå blir det bare fra prosjekt til prosjekt, og plutselig er store områder nedbygget. Det er spesielt bygging i urørt, eller tilnærmet urørt, natur jeg reagerer på. Jeg vil gjerne ha vindmøllene i nærheten av der folk bor. Slik at også fremmedgjøringen ved bruk av energi kan bli mindre.

De aller færreste har noen idé om hvor mye arbeid det går på en liter bensin. Kanskje skulle vi gjort dette obligatorisk i skolene – som artige eksperiemnter i gym og fysikk? Hvor mange vindmølletimer går det for å drive en Tesla, eller alle bilene i kommunen?

Kanskje kan sammenligningen med sex gjøre at vindmølledebattene blir mer konstruktive? Ingeniører og økonomer vil jo gjerne maksimere – og da er det dessverre utbygging i naturpregede områder som er mest lønnsomme. Jeg tror en skal legge mye større verdi av naturen inn i regnestykkene. NOUen til Stein Lier Hansen fra 2013 (Naturens goder – om verdier av økosystemtjenester) tar opp en del av dette. Det står nok ikke så mye om sex der, men det står ganske mye om at det er viktig å ta vare på naturtyper – vi kan ikke bygge ned alt!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Sex og vindmøller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.