Decision fatigue

I helgens Dag og tid har Agnes Ravatn nok en fin artikkel i serien “Operasjon sjølvdisiplin”. Denne gangen handler det om valg – å ta avgjørelser.

Hun skriver:

Den mentale påkjenninga det er å fatte avgjerder igjen og igjen, bryt ein sakte ned. Dette fenomenet blir kalla avgjerdsutmatting – decision fatigue på engelsk – og er det same som får idrettsutøvarar til å gjere dumme feil seint i kampen, elles sindige folk til å eksplodere på kollegaene sine mot slutten av eit møte om ettermiddagen, og som gjer at nordmenn kjøper 20 millionar Grandiosa årleg, trass i at butikkhyllene er fylte til randa med alternativ – eller ikkje trass i, men nettopp derfor.

Hennes stalltips er forenkoing – redusere valgene. Være fornøyd med det man har. Planlegging.

Det hun ikke nevner er penger. Vi får mer og mer penger mellom hendene (i alle fall de fleste i dette landet gjør det), og dermed blir det flere og flere valg som må tas. Olav Thon vil ikke betale sine ledere mer enn 2 millioner i året, og begrunnelsen var at de da ville bruke for mye tid til å ta valg om hva de skulle gjøre med pengene… Jeg tror dette kan være underkommunisert – mer rikdom gir flere valg (og mer slitenhet).

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.