Raet nasjonalpark

Nå blir det nasjonalpark langs kysten vår i øst, og jeg er fremdeles gira på stille havområder. Derfor har jeg sendt følgende brev til nasjonalparken.

Til: Raet Nasjonalpark
Fra: Lars Verket – lars@verket.no

STILLE HAVOMRÅDER
Siden 2006 har jeg jobbet med padleguider for Sør-Norge, og padleguide for Aust-Agder kom ut i 2008. Før jul det året lanserte jeg Valøyene som stille havområde for Fylkesmannen i Aust-Agder og Grimstad kommune. Året før hadde jeg foreslått et område i Vest-Agder, utenfor Farsund.

Stille havområder er en type hensynsområder man har hatt i Sverige i flere år, med meget gode tilbakemeldinger. I et av de svenske dokumentene om hensynsområder står det:

Länsstyrelserna tolkar att syftet med handlingsplanen är att få till stånd störningsfria områden i kust och skärgård, där man ska kunna uppleva fridfull natur i det närmsta
fri från buller och andra störningar från trafik. Fokus ligger på människors behov av
ostörd natur, men detta kommer även djur- och växtliv i utpekade områden tillgodo.
(s. 14 – http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/hansynsomraden/handlingsplan_47.pdf)

Svenskene ønsker å utvide dette ytterligere, og i dette dokumentet finnes mer om områdene: http://www.sxk.se/content/nya-h%C3%A4nsynsomr%C3%A5den-2011-0

For hensynsområdene gjelder:
hålla låg fart, högst 5 (ibland 7)  knop
undvika att orsaka svall för förtöjda båtar eller badande
använda motorn så lite som möjligt och undvika tomgångskörning
inte köra jolle med utombordsmotor i onödan
undvika bullrande eller på annat sätt störande vattenlek
dämpa musik och prat
inte släppa ut toalettavfall

Hovedsaklig befinner jeg meg langs kysten i kajakk, og tror slike atferdsregler på Valøyene vil bli tatt godt i mot. Et avgrenset område som Valøyene i Grimstad kommune er særdeles godt egnet. Barnevakt i gummibåt er til irritasjon for andre båter også, og verdien av stillhet er undervurdert. Hvis en ikke holder ut, er det kort vei til andre steder både østover og vestover i dette området. Jeg skulle derfor ønske at man prøver dette som et prøveprosjekt. Det vil i så fall bli det første i Norge såvidt meg bekjent, og det ville helt klart vært på tide. Nå er det 6 år siden jeg foreslo dette for første gang til Fylkesmannen i Vest-Agder, og tematikken ble også berørt med foredrag fra Sverige på konferansen Direktoratet for naturforvaltning hadde om stillhet for noen år siden. Jeg tror dette ville vært en flott måte å markedsføre en del av den nye nasjonalparken på!

For enda litt mer bakgrunn henviser jeg til følgende artikkel i det svenske magasinet Båtliv: http://www.batliv.se/article.asp?newsid=471#.Uo31oo1Q3JJ

Ønsker dere lykke til med arbeidet!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.