Avlytting og demokrati

Dette er tittelen på en kommentar Torbjørn L. Knutsen ved NTNU (statsvitenskap) skrev i Dag og Tid 1. november. Her var det noen interessante betraktninger.

Han skriver at vi alle blir avlyttet, men få bli overvåket. Det har skjedd en demokratisering i og med at alle blir overvåket, mens bare noen få blir overvåket. Slikt sett skiller et teknologisk nytt demokrati seg fra de gamle demokratiene – der informasjonsinnsamlingen skjedde rundt de overvåkede.

Teknologien gjør noe med oss, og den utvikles i en rasende fart. Knutsen skriver:

I 1993 var det mogeleg å overføre ei side med digitalisert tekst pr. sekund frå ei elektronisk plattform til ei anna. Ti år etter hadde kapasiteten auka med ein faktor på godt over 30 millionar – eller over 30.000.000 sider tekst pr. sekund.

Han skriver også at de gamle diktaturene måtte velge. Hvis de innførte den nye teknologien ble det umulig å opprettholde diktaturet, og de falt jo også… Dag og Tid har ikke lagt den ut på nett, men den kan helt klart anbefales! Jeg har ikke hørt om Knutsen før, men her var det spennende og klare tanker!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.