Stillhet i naturen

Da har jeg gjort ferdig foredraget til i kveld, og her er de fleste av bildene som thumbnails:

20131106naturstillhet

Har ikke noe fast manus, men en del sitater jeg vil innom – så det blir noe opplesning. Her er tekstene – de kan jo glede flere enn de som kommer på DNTs Høstmøte i kveld her i Kristiansand. Stillheten er jo viktig – og mange er opptatt av den!

Natur og stillhet
Foredrag DNT Sør 6. nov 2013

(1)
Kort presentasjon: Padler – Friluftslv – FRIFO – opptatt av stillhet
Tips – stille halvtime/bare bilder, men altfor mye på hjertet.

(2) Stillhet er av internasjonal interesse:

«Kalymnos is embroidered with trails, short and long: walking through its wilderness landscape, while listening to the silence, is better than psychoterapy.»

Fra klatreguiden.

Hva er stillhet?

(3) Dikteren Hans Børli skriver at stillheten ikke er fravær av lyd, men at den er fravær av lyd som ikke hører naturlig hjemme i omgivelsene. Slik beskriver han det i den korte teksten «Den levende stillhet»:
Det er rart med stillheten i skogen, den er aldri et fravær av lyd, aldri tom og skremmende, slik den kan bli det i lukkede rom. Du hører trærnes mjuke riksing i vinden, en korsnebb fløyter sin vemodige tone, og hakkespetten trommer lydt på en tørrhara, – men summen av det hele er likevel stillhet, en stor ro som kjærtegner trommehinnene og lar deg høre livet brenne i deg som suset av flammen på et lys.
Denne levende stillheten er en stor og dyp verdi. Vi kan være glad vi lever i et land hvor det ennså så lenge finnes rom nok, tonende lydrom av avstand rundt stillhetens klare tone.

(4) Børli i diktet «Ord i nattemørket»:
Det nytter ikke med ord.
Det nytter aldri med ord
hvis du vil
si noe.
Vi er flyktninger her i det fremmede
- vårt morsmål er stillhet.

(5) Eva Dønnestad (status FB) har vandret i Fjellheimen i Telemark og pustet inn en stillhet som overdøvet forstyrrelser på livslinja, og forsterket noe vakkert det ellers kan være vanskelig å høre.

(6) Harald Olsen:
Stillheten er ordenes skjød, der de sanne og viktige ordene vokser fram. Stillheten er det lim som holder en holdninger og handlinger sammen. Stillhet er fylde, ikke tomhet. Den er ikke fravær, men bevissthet om nærvær.

(7) Biografi om Hammarskjöld:
Stillhed er nødvendig, sagde Hammarskjöld, for «når vi kommer til vore egne dybeste følelser og længsler, må vi være ene, må vi føle himlen og jorden og høre den stemme, der taler fra vort indre.»

(8) Zapffe:
Når vi oppsøker fjeldet, så er det for å komme bort fra den verden av beregning og pengepugg og menneskelig infektion, som vi er nødt til å leve i, og ikke for å møte den igjen i nye varianter, eller gudbedre, i de altfor kjendte. Vi søker den ubrudte ro, som er ødemarkens umistelige gave.
(9) Stortingsmelding nr. 39 fra 2000-2001 – Friluftsliv – ein veg til høgare livskvalitet.
”Stillhet – friluftslivets viktigste kvalitet
Stillhet, fred og ro er de vesentligste kvaliteter for friluftslivet. Det er grunn til å tro at verdien av disse kvalitetene bare vil øke i dagens samfunn der hverdagen for mange er preget av støy, stress og mas. Regjeringen vil legge stor vekt på å ivareta muligheten til å oppleve stillhet, fred og ro. Stillhet kan på mange måter ses på som en truet ressurs. ”

(10) Nils Faarlund:
”Lar vi støyen drepe stillheten, taper vi ikke bare stillheten som egenverdi, men også som kongeveg til inspirasjon, ettertanke og skapende evne – som åpning til vegvalg for livskvalitet og et vegvalg for vår og fremtidige generasjoner til et liv i lage.”

Oppsøke stillheten:

(11)-(13) – SOLOPPGANGSSAFARI

– (15) FULLMÅNESAFARI

(16) EGEN LEIR

(17) HODELYKT I NÆRSKOGEN

– (19) SETESDALSHEIENE

(20) SELJE KLOSTER – KULTURMINNER – FYR

(21 ) Iulie Aslaksen:
Poesiens og psykologiens språk bevisstgjør menneskets forhold til natur og hjelper oss til å huske at naturens stillhet, skjønnhet og kraft er livsnødvendig medisin for travle mennesker…

Hva truer stillheten?

(22) Nansen for nesten 100 år siden:
”I dette larmende samfunn blir ungdommen mer og mindre virvlet med i fornøyelsessyken; de glir av sted på gledenes og nydelsenes glitrende bølger og får aldri tid til å dukke
under den glinsende flate, ikke tid til å finne seg selv, sin egen personlighet. Det er sjelden eller aldri de får stanse og stå ansikt til ansikt med den store stillhet. Lære den intense glede ved det enkle naturliv, det vi nå engang stammer fra, og ikke minst gleden ved nøysomhet.”

(23) Fornøyelsessyken? Hva er det? Komfort og falsk enkelhet og en rar frihet.

HOVEDUTFORDRING: Motorferdsel (scootere, vannscootere, heliskiing)

Gabriel Scott:
“Det er kommet en ny lyd skjærene, et putter som høres langveis omkring og riktig smeller i holmeveggene og innvarsler en ny tid. Det er begynt så spredt og så stille at en i begynnelsen ikke enste det større, men det har øket på efter hvert og bredt sig langs kysten som noen slags farsott og avløst de gamle rosangene helt. Mennesket har opfunnet en ny maskin og går frem i sin krig med naturen, det har vel ikke helt seiret enda men det vil nok gjøre det omsider. Hør det tikker og hakker omkring, lyden øker på efter hvert og tiltar sikkert fra år til år, det er civilisasjonen som brer seg, tidens og fremskrittets egen støi. Det er jorden som blir gjort underdanig, det er mennesket som trenger erobrende frem og har utsjaltet hjertet for hjernen og underlegger sig nytt land. Hvad gjør det om det tramper litt ned på sin ferd – er det ikke skapningens herre som går frem med utviklingens rett? Det kan ikke ta unødige hensyn, det kan ikke la følelsene råde, her er ikke bløtaktighet på sin plass. Her må veies med andre vekter, her gjelder det større verdier, høiere mål og videre utsyn – så må det vike for tiden alt sammen. Livet er ikke lenger det første, det er tiden som er det første – følge med tiden heter det. Og mennesket setter farten op og haster heseblesende efter i takt med tidens tikkende puls – bare ikke bli akterutseilt, bare presse på det en orker, det er farten det kommer an på, omforandring på alle områder, fremskritt, fremskritt for enhver pris! Og fremskritt er alt som heter maskiner, alt som kan frita det fra å utføre hvad det har funnet sig vel ved før. Så utfolder det sig i all sin glans og vender ryggen til livet og strirrer på fremskrittet i stedet og lar maskinene spille op og rykker frem på naturens bekostning mot det som det kaller kulturens seier. Det forstår ikke, mennesket, at mens det ødelegger naturen, ødelegger det også sig selv. Det er blitt så klokt efterhånden at det fatter ikke livet for bare forstand.”
“… Nu snurrer det aksler og hjul overalt, støien, farten og travelheten vokste, skøiter og jakter kom dunkende langs leden og la et oljebelte efter sig i vannet. Det var også kommet en ny lukt, en søt og kvalmende og motbydelig dunst som følger båtene hvor de går – det er tidens egen stinkende ånde som oser ut av dens hostende svelg og forpester luften omkring. Det er fremskritt på alle områder, mennesket går under i fremskritt, naturånden i det dør ut – den ene tar efter den andre, så kan det ikke annet være enn at særpreget utslettes omsider. Mat, klær, bohave, seder – det blir efterhånden ens hvor en kommer, egenarten har ophørt å være, den skal ikke lenger være, det gjelder ensartetheten nu. De tar efter alle steder, de tar godt efter i skjærene med -”

(25) Gjør oss mer og mer avhengige av motorisert tilrettelegging.

Lage egne spor er for spesielt interesserte

Utbygging/areal – Hovden – bjørkebeltet

Strandsone – fastland

Reiseliv – hva ønsker vi å tilby – kulturbasert næring.

(30) Stillheten er truet fra mange kanter, og flere enn meg har sett det. Her er noen linjer fra Hans Børli:
”Det kommer for meg at det er seint på jorda. At dette
navnløse livet som jeg står her og kjenner som en lykke
i meg, er dømt til undergang. Jeg ber mine sanser våke,
leve og oppleve mens det ennå finnes urørt natur,
levende stillhet. For i fremtiden vil teknikken og
mekaniseringen skru sin jernjomfru sammen
og kvele mennesket langsomt.”

Tap av bevissthet (stillhet som verdi må holdes vedlike!)
Hvilken vei skal vi ta? Hva slags utvikling ønsker vi?

Utsyn – tenke klart – urørt natur og stillhet henger sammen

Vidde

Mellom små holmer

(35) Freddy Fjellheim
Hvordan lytter vi sammen? 
Kanskje ved å lete etter erfaringer som peiler inn et mer følsomt språk. Det kan vi oppdage ved å lytte til klimabekymringene folk flest uttrykker hvis du spør. For noe i oss sanser at vi blir sanset. Naturens blikk er som et gigantisk kyklopøye, reptilt i sine krappe bevegelser. Dyr og fugler og insekter skotter på oss, åpent og skjult, direkte og indirekte. Mennesker sanser et hverandre uavhengig av art og biologisk slektskap.
Sansningen av dette ”hver andre” kjenner den som har gått alene gjennom en skog, vandret stille over en vidde, dykket i havets dypgrønne stillhet eller holdt liv i planter og husdyr. 
Også mennesker fornemmer hverandre på måter vi ikke gjennomskuer. Kan hende er vi vesensbeslektet i en urgammel form for stillhet. Mennesker ser og blir sett gjennom naturens millioner av blikk, genetisk og historisk. Det vi sanser er blikkstille.
Er det denne tause natursansen teknostyrte mennesker får svekket? Er det derfor vi ikke oppfatter livsfarlige naturendringer?

(36) Goethe:
”Det beste er den dype stillheten
der jeg lever og vokser
og vinner det som verden
ikke kan ta fra meg
med ild og sverd.”

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Stillhet i naturen

  1. Lars sier:

    Nesten fullt hus på gamle lærerhøgskolen. Det tilsier over 100 stk, og veldig hyggelig gjeng. Mange gode tilbakemeldinger etterpå – dette foredraget kan helt klart gjøres om igjen!

  2. Einar sier:

    Flott Lars! Fine bilder og tekster!

  3. Lars sier:

    Takk for hyggelig kommentar Einar!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.