Klimasamvittighet

Etter å ha brutt målsettingen om bare en flytur i året, hjelper det litt med CO2-kompensasjon:

20131030co2

De som kjenner meg vet jo at jeg prøver å ta dette på alvor, og jeg var også engasjert i Klimavalg2013.no foran valget i høst. Det mangler heller ikke på tilbakemeldinger på at jeg har et spesielt ansvar for å være “Jesus” i denne sammenhengen. Før jeg dro fra Hellas mottok jeg denne SMSen:

Lykke til med årets flybegivenhet! Mens du er i lufta kan du filosofere over at Co2-utslippet på en flytur til f.eks. syden tilsvarer Co2-utslippet til årsforbruket av 30 biler!

(Nå har jeg sjekket dette på mittklima.no. Hvis 30 biler kjører 10.000km i året (lite), og bruker 0,5l på mila med bensin, så tilsvarer dette ca 60 flyturer som den jeg kompenserte…. Så nå har jeg filosofert – og regnet.)

Sikkert ment som spøk, men jeg tar altså dette på alvor (noe avsenderen ikke gjør). Det er mange av dem. Folk som stopper meg og er “leke”-forbanna fordi jeg har brukt fly. Hvis jeg ikke bruker fly (i fjor tok jeg interrail fra Hellas), så er det andre veien: Da takker de for at de kan fly til fotballkamp en helg i England med god samvittighet. Jeg skal derfor fungere som andres gode samvittighet, og det er jo heller ikke noen god følelse – jeg har jo mer enn nok med min egen…

En jeg kom i kontakt med i sommer har nå startet egen klimablogg: Klimautfordringen

I går la han ut en lengre artikkel med tittelen: Om å leve i klimasannhet. Her var det både mye spennende og deprimerende. Dessuten lærte jeg et nytt ord: TOKENISM (symboladferd). Det er vel egentlig det som beskriver meg best. Jeg prøver i hverdagen: sykle, spise mindre CO2-intensivt (ikke veldig vellykket), kaste mindre osv. Prøver jo å gjøre ting på samfunnsnivå også, gjennom det jeg skriver her, twitter, FB, leserinnlegg, artikler osv. Men, samtidig ser jeg jo at jeg er i et massivt mindretall. Oljegeriljaen ved valget (Ap, H og Frp) gjorde rent bord ved valget.

Er veldig spent på hva fremtiden vil bringe, og om jeg kan leve med klimasamvittigheten min. Gjøre den dårlige samvittigheten om til energi som kan brukes for å fremme løsninger…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.