Nå også som formuende

I disse dager kom skatteoppgjøret, og det var litt overraskende kan man si. Å flytte i båt skal ha sine omkostninger…

20130905skatt

Kapitalgjenstander skal jo beskattes, men ikke visste jeg at det var så stor forskjell på å bo i bolig og i båt. Før bodde jeg i en leilighet til rundt 2 millioner. Den hadde en ligningsverdi på rundt 200.000 kroner. Altså rundt 10 prosent av verdien. Min regnskapsfører kunne opplyse at fritidsbåter skal skattlegges av 75% av forsikringsverdien. Vi kjøpte båten brukt for 2 mill, og den koster ny nesten 3. Dermed blir ligningsverdien 2.250.000. Altså godt over det vi kan regne med å få solgt den for. Ligningsverdien er altså ca 120 prosent av verdien. Det gjør at jeg for første gang skal betale formueskatt – godt over 10.000,-

Jeg har jo hørt at det er svært gunstig å spare i bolig, men at det skal være så stor forskjell var jeg ikke klar over. Egentlig er det rart at en ikke skal ha gunstig beskatning av det stedet man bor. Jeg skjønner jo godt at fritidshus og – båter kan beskattes “vanlig”. Men, alle må jo ha et sted å bo?

Rosinen i pølsa er jo at min inntekt i fjor såvidt passerte 40.000,- Slik at jeg betaler jo ingen annen skatt, så da er det jammen godt jeg kan betale litt over 10.000,- for å bo i seilbåten på 15-20m2. Så kan jeg sitte der å se opp på leilighetene rundt til både 5 og 10 og 15 mill, og vite at jeg i alle fall har betalt minst like mye i formueskatt for å bo som de har gjort… Før var det visstnok noen regler som sa at formueskatten ikke kunne utgjøre mer enn en viss andel av inntekten, men dette er nå fjernet. Så hvis jeg ikke snart begynner å tjene litt mer enn 40.000 i året, så bor jeg i båt på lånt tid (og oppsparte penger).

De store gutta har jo både null i inntekt og formue, men jeg har dessverre ikke muligheter til å betale en advokat 5000 i timen for å fikse det.

Så formueskatten har sine utfordringer – også for private. Kanskje vi skal slå et slag for at “primærbolig” beskattes gunstig i forhold til “sekundærbolig” og bil/båt (som jeg nok synes også kan defineres som primærbolig hvis det er reellt som i vårt tilfelle).

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Nå også som formuende

 1. Harald Stensland sier:

  Dette samfunnet er ikke lagd for alternativ livsstil, miljøvern, friluftsliv eller bærekraftig utvikling Lars. Du bør snarest kjøpe deg en SUV, leilighet på Tangen, drikke vin på kommunal plen, skaffe deg en litt hurtigere båt som raser ut til Ny Hellesund på 6,7 minutter og leve som oss andre i FrP-land. Da blir det skattelette

 2. Lars sier:

  Ja, begynner å skjønne at jeg er veldig på villspor. Satser på at Siv plukker meg opp av grøfta til slutt…

 3. Knegg Knegg sier:

  Det slår stort sett feil når samfunnet gir fordeler til en standardisert livsførsel. Vips er vi fanget i en demokratisk valgfelle:
  – Skattefritak for renter. Staten sier: Lån! Lån!
  – Skattefritak på verdistigning. Ikke på om du bygger en bedrift, men om du kjøper en bolig. Staten sier: Puss opp! Kjøp hus!
  – Avslag på formuesskatten for hus. Staten sier: Invester i død kapital! Puss opp! Kvitt deg med produksjonsmidlene!

  Den beste investeringen du kan gjøre blir å bo på størst mulig flate(r) med mest mulig lån. Derfor har vi nærmest boligmangel, et tiltakende klassesamfunn, en boligboble, og politikere som ikke kan ta rasjonelle avgjørelser for landet og også få stemmer.

 4. Lars sier:

  Takk for god kommentar Knegg Knegg – du setter ord på det jeg føler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.