Thomas Sjödin og hvilen

På Korsvei i år hørte jeg Thomas Sjödin snakke om hvilen. Han kommer med en bok om dette i oktober, og lot oss få noen smakebiter. Jeg skal definitivt ha den boka, og i dette blogginnlegget finnes noen drypp av det han snakket om.

Han begynte med en oppfordring: Takk for livet slik det er, samtidig som man kan hviske om et under. En må leve det livet man fikk. Alle har sine prøvelser, men det kan bli bra igjen. Vi har behov for hvile (og kjærlighet).

Om hvile:
– All hvile forutsetter begrensning.
– Å hvile er å vokse
– Å hvile er å ta ansvar (for kjærligheten)
– Å gi sitt daglige arbeid en mulighet til å utvikles.

Så fortalte han om en forretningsmann som var blitt helt utslitt. Han hadde tatt kontakt med et kloster, og skulle få være der noen dager. I klosteret ble han vist inn på sitt rom. Der sto det en seng, et bord og en stol. Toalett/dusj fantes på gangen. I det munken går sier han til forretningsmannen: «Om det er noe du trenger, så si i fra. Så skal vi lære deg å leve uten det.»

Så siterte han en greker for et par tusen år siden: «Om du vil gjøre noen lykkelig, gi henne ingen rikdommer, men ta noen ønsker fra henne.»

Mye må stadig bli mer – vi blir aldri fornøyd. Ingen hvile er mulig uten krevende begrensning. Så fortalte han om noen av sine venner som «pusser-opp-seg-ihjel». Dette er vel noe vi kan finne her i landet også…

Bak hver drøm ligger det hardt arbeid. For å vinne ett liv, så må man være forberedt på å la andre liv fare. (Her henviser han litt til sin siste bok – «Tusen ulevde liv»). Ved bare å si «jeg» kan man miste livet.

Husk at barn vokser nå de sover – det er ikke «fult» å være trøtt. Nå er det ikke lenger mulig å sove uten klokke et par ganger i uka. Alt skal være så effektivt. NT snakker dobbelt så mye om hvile som om arbeid. Og i de ti bud er hvile på 3. plass. En dag i uka.

Uteblitt hvile truer livene våre. Hvilen må være en rytme i livet. Gud har allerede skapt verden, så det meste er allerede gjort!

Noen ganger kan det være fint å hvile først – ikke etterpå. På svensk heter det «trøtne» om det man gjør med båten før den bærer (flyter). Gi plass til hvilen.

På de trøtte dagene:
– Hvorfor er jeg så sliten. Thomas forteller at han er 53 år – det er lov å være sliten.
– Trøttheten åpner for vekst og fordypning. Den som hviler gjør noe viktig.

Å hvile er å ta ansvar (for eget liv). Ett uttrykk for å elkse – kunne elske. Noe hender i hvilen som ikke ville hendt ellers – REkreasjon.

Så fint å ikke gjøre noe – å så hvile etterpå!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Thomas Sjödin og hvilen

  1. Eivind M. sier:

    Mange gode tanker! Jeg likte spesielt munkene som skulle lære ham å leve uten det.. Og hos morfar på sunnmøre heter det også at båten må “trutne” før den kan brukes 🙂

  2. HanneM sier:

    Her var det mange kloke tanker. Likte også munkens kommentar til forretningsmannen, men også kommentaren under om at “båten må trutne”. Har ei med MS i familien, så vi kjenner godt til begrepet “å ligge på lading”, og da tenker vi ikke bare på de elektroniske duppedittene.

  3. Lars sier:

    Takk for kommentar Hanne! Ja, Sjödin er en god mann – og bøkene hans kan absolutt anbefales! Lading er undervurdert – for alle…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.