Innslag på Dagsrevyen

For noen uker siden under jeg meg over hvor det hadde blitt av glassmaneten. Det er det visst flere som lurer på, for så ringte NRK. De resulterte i litt pausefyll og undring i følgende reportasje på Dagsrevyen 28.8.2013 (Se 26:36 inn i sendingen):

20130828nrk

Nå ble en ikke så veldig mye klokere av reportasjen, men da har vi i alle fall fått glassmaneten opp på dagsorden. Slik at flere vet at den er i borte her fra Sørlandskysten. Dessuten er det vel ikke helt umulig at det kan bli forsket litt mer på dette. Maneter er jo ganske vanlige – så det er rart at kunnskapsgrunnlaget er såpass lavt. Blir spennende å følge med på fortsettelsen! Hvordan er det med maneter der du bor?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

8 svar til Innslag på Dagsrevyen

 1. Atle Grimsby sier:

  Jeg har ikke registrert glassmaneter ute i havgapet på Utsira i år. Tidligere kunne enkelte viker tidvis være fulle av en gelemasse av glass- og brennmaneter. Det kan jeg ikke huske å ha sett i løpet av siste år.

 2. Lars sier:

  Takk for status Utsira Atle! Hvem hadde trodd at padlerne skulle bli «havet detektiver»!

 3. Hans Petter Jacobsen sier:

  Jeg padler en runde med kajakken min 3-4 ganger i uken utenfor Åsgårdstrand (ytre Oslofjord), og jeg har heller ikke sett glassmaneter i år. Forrige dagen kommenterte barnebarna mine det samme da vi badet.

  Dagsrevyen på nettet har et fint opplegg der de 10 første innslagene er oppsummert under bildet. Ved å klikke på «Vis mere» ser vi alle innslagene. Innslag 17 er «Glassmanetene forsvinner fra Skagerakkysten». Ved å klikke på det kommer vi rett til Lars i kajakken sin. Takket være linken fra Lars og opplegget til NRK fikk jeg også med meg 50-års markeringen av talen til LM King; jeg var jo ute med kajakken og speidet etter glassmaneter 🙂 under Dagsrevyen.

 4. Lars sier:

  Da har vi allerede Åsgårdstrand og Utsira inne. Tidligere i dag gikk det ut melding til padlere i Bergensområdet. Så får vi se om vi kan finne noen glassmaneter! Takk så langt!

 5. Ingunn Vika sier:

  Har vært både øst/sør-øst og nord-vest for Stavanger med kajakken siste uken og har sett mange brennmaneter, men ingen glassmaneter. Gjelder området Kvitsøyfjorden v/Fjøløy i Rennesøy kommune, Byfjorden v/Stavanger og Gandsfjorden/Høgsfjorden. Bytter gjerne brennmaneter mot glassmaneter om noen har 😉

 6. Da jeg var guttunge var det mer glassmanet enn brennmanet i Trondheimsfjorden. De siste årene her jeg sett lite glassmanet. I år ingen. Antallet brennmaneter virker helt normalt på meg.

  Sånn apropos: På trøndersk heter de henholdsvis «koppklys» og «breinnklys», men det er også ord som er i ferd med å forsvinne……

 7. Anita Ryningen sier:

  Har padlet jevnlig rundt i Bergensområdet siden midten av 80-tallet. Merket spesielt store mengder glassmanet rundt midten på 90-tallet. Siden mener jeg forekomstene gradvis har gått ned. Har faktisk ikke sett dem i år. Brennmaneter derimot, synes jeg øker, og kanskje pga generelt varmere vann ser jeg disse aktivt svømme rundt til tett oppunder juletider (vest av Sotra/Øygarden)!

 8. Bjørn Eikeland sier:

  Helt borte er de nå ikkje, 7. april padlet eg fra Puddefjorden, ut til Eidsvåg og rundt langs Eidsvågen. I Puddefjorden og store Lungegårdsvannet såg eg kanskje tilsammen 4-5 små glassmaneter, mens i Eidsvåg var det enorme mengder. I snitt ca 2-3 cm, og ca 1 manet pr liter vann i overflaten. Noen større/mindre og noen steder tettere. Har riktig nok ikkje sett så mye til dei siden..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.