Hvor er glassmaneten?

I år har jeg ikke sett en eneste glassmanet, og egentlig tror jeg ikke det var noe særlig de siste årene heller. Hvor er den blitt av?

20040703-115_1567

Det har ikke vært lett å få noe svar på dette, så jeg skrev til slutt en e-post til Havforskningsinstituttet. Her er svaret fra dem:

Hei Lars,
Takk for henvendelsen og interessant observasjon.
Du har helt rett i at vi har observert få glassmaneter de siste årene, og også i år. Imidlertid gjennomføres det ikke regelmessig overvåking av maneter i norske farvann, og vi har derfor svært dårlig datagrunnlag for å kunne bekrefte at det virkelig er en trend. Observasjoner fra en stasjon i Flødevigen viser imidlertid at mengden av glassmaneter faktisk har vært nedadgående de siste ti årene (på denne lokaliteten), men med enkelte år med større forekomster (i for eksempel 2004 og 09).
Årsaken til dette vet vi dessverre ikke, og her kan vi bare spekulere. Det finnes flere faktorer som kan virke inn på mengden av glassmanet, men det ser ut til å være knyttet til forhold som kun påvirker denne arten. Andre maneter (for eksempel brennmanet) har ikke vist verken økende eller avtagende mengder.

Glassmaneten er pelagisk (frittsvømmende) i sommerperioden, men lever som fastsittende organisme gjennom vinteren. Tilgang på føde og forekomst av rovdyr, samt miljøforhold (f.eks temperatur) i løpet av både sommer og vinter kan derfor påvirke arten. Her er det behov for videre studier for å forklare observasjonene. Når en art viser endring i forekomst er det absolutt grunnlag til bekymring, da dette kan være en indikasjon på endringer i økosystemet.

Beklager at jeg ikke kan gi deg bedre svar på spørsmålet enn dette. Maneter er en dyregruppe vi fremdeles vet forbausende lite om.

Ble kanskje ikke så mye klokere av dette, men det er i alle fall fint at jeg legger merke til at noe blir borte fremdeles.

Det ligger heller ikke mye stoff ute på Wikipedia om glassmaneten.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

9 svar til Hvor er glassmaneten?

 1. Eivind M. sier:

  Jeg har lagt merke til det samme her på Sunnmøre, i Samfjorden. Men til gjengjeld har det blitt helt vanvittige mengder med brennmanet de siste årene. Men mulig det bare er et lokalt fenomen.

 2. Tilbaketråkk: Innslag på Dagsrevyen | homo ludens

 3. Anita Ryningen sier:

  Har padlet jevnlig rundt i Bergensområdet siden midten av 80-tallet. Merket spesielt store mengder glassmanet rundt midten på 90-tallet. Siden mener jeg forekomstene gradvis har gått ned. Har faktisk ikke sett dem i år. Brennmaneter derimot, synes jeg øker, og kanskje pga generelt varmere vann ser jeg disse aktivt svømme rundt til tett oppunder juletider (vest av Sotra/Øygarden)!

 4. Knegg Knegg sier:

  Ekko Viten 25.08.2011 handlet om glassmanet-oppblomstringer og -forskning, podkasten ligger sikkert ute enda.

 5. Lars sier:

  Nå viser det seg at glassmanetene har vært utsatt for en politisk oppvåkning, og emigrert til Sverige:
  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10152243

 6. Christina Vikre sier:

  Hei Vi skriver 2021 og de siste 10 årene har de vært helt tomt for glassmaneter på Sørlandskysten, i ytre Oslofjord og også langs hele svenske vestkysten. VI har seilferie vørt år og beveger oss stort sett i disse områdene. Noen ganger ned mot Danmark, samme observasjon der også.

 7. Lars sier:

  Takk for kommentar Christina!
  Jeg har fått meldinger om lokalt store mengder med glassmaneter, men selv har jeg bare sett disse små, nesten gjennomsiktige, som ser ut som klokker. Jeg tror det kom overraskende på forskerne også, men har ikke fått med meg om de har noe godt svar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.