Høring teltregler

Direktoratet for naturforvaltning har lagt ut følgende til høring: “Høring – forslag til ny forskrift om friluftslivsaktiviteter som krever særlig aktsomhet“. Herunder kommer visstnok telting, og da følte jeg behov for å melde meg i høringsrunden jeg også. I denne posten finner du mitt høringssvar.

20130423forside

Høring – forslag til ny forskrift om friluftslivsaktiviteter som krever særlig aktsomhet

Fra: Padleguiden.no v/Lars Verket

Siden 2007 har jeg produsert fire padleguider for Sør-Norge som dekker kyststrekningen fra Langesund i øst til Egersund i vest. I forbindelse med dette feltarbeidet, og i ferier, har jeg hatt flere hundre netter i telt på denne strekningen, og jeg vil derfor knytte noen kommentarer til høring om ny forskrift.

Paragraf 6
Strandsonen her sør er svært presset, og flere aktuelle teltplasser har falt ut av bøkene pga at de ligger mellom 50 og 150 meter fra hus/hytte. Derfor vil en ny forskrift åpne opp for nye muligheter for telting – og dette er bra! På den annen side kan dette føre til at kommunene overstyrer denne forskriften med en annen lokal forskrift som gir flere forbud mot telting – og det vil ikke være bra. Dette er det ikke så lett å se resultatet av på forhånd, men jeg ber om at en er obs på dette.
Teltforbud eksisterer allerede i de fleste kommuner i utvalgte områder langs kysten. I Telemark er det slik at friluftsloven er snudd opp-ned, og det bare er tillatt å telte på anvist plass (her bestrides dette av ordfører, og det er mye frem og tilbake). For oss som er brukere av skjærgården er det fint med et så enkelt regelverk som mulig.
Dessuten ville det vært fint om det i slike forbudsområder ikke var teltforbud hele året, men bare i den perioden da presset er så stort at man ikke kan tillate telting. Nå skal det sies at telting er i ferd med å bli en ekstremsport, mens mange av teltforbudene er gamle. Uansett er det problematisk at det i noen områder som er sikret spesielt for friluftsliv er nedlagt teltforbud hele året.
Dette er kanskje utenfor nevnte paragraf, men er fint som et bakteppe. Sammen med at de fleste hytter langs kysten ikke er bebodd noe særlig mer enn 2-4 uker i året, så forskriften har uansett en kort periode den skal anvendes på.
Mitt første inntrykk er derfor at 50 meter er bedre enn 150 meter.

Paragraf 8
Her innføres det nå hensynsregler på «to plan». Enten en er innenfor 50-150 m eller utenfor dette. Jeg synes dette er unødvendig kompliserende, og hadde helst sett at en har samme hensynsregler uavhengig av avstand. Sporløs ferdsel er sporløs ferdsel, og jeg synes bruk av termen «forsøpling» ikke hører hjemme i forskriften. I underpunkt C) slås det fast at telt ofte har begrenset bruksformål på dagtid. Jeg vil derfor gjøre oppmerksom på at man ikke ved forskrift kan henlegge regnet til nattestid, og at det til tider vil være greit å være i teltet ved mye regn (og vind) også på dagtid.

Med vennlig frilufts- og padlehilsen
Lars Verket

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Høring teltregler

  1. Turid Dyrstad sier:

    Vedr. punkt om å måtte ta ned telt på dagtid: Man må ta i betraktning at familier med småbarn, som har behov for hvile/søvn på dagtid trenger teltet. Ellers synes jeg at man bør føre en politikk som fremmer friluftsliv og telting, heller enn å legge hindringer for aktiviteter som dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.