«Anna» av Jostein Gaarder

Denne ungdomsboken var perfekt i disse dager. Må bare innrømme at det blir for lite boklesning om dagen, selv om prosjektet bokoman.no fortsatt oppdateres. Sist ut er ungdomsboka «Anna» av Gaarder. Her er det noen avsnitt jeg gjerne vil forevige i bloggen.

annaJeg har tidligere skrevt om hvor mye energi det er i en liter bensin: «Energi og slaveri». Slike visualiseringer er spennende, og Jostein Gaarder har en på s. 65ff i boka:

Ett fat olje var det samme som 159 liter og ble for tiden solgt for cirka hundre dollar, eller 600 kroner. Dette ene fatet med olje gav like mye energi som 10.000 timers kroppsarbeid. Her til lands svarte det til hele seks årsverk. Me en årslønn på 350.000 kroner ble det 2,1 millioner kroner i lønnsutgifter. Ett eneste fat olje gav altså en energi som ville kostet mer enn to millioner kroner dersom den skulle erstattes av manuelt arbeid. Men en gjennomsnittsamerikaner brukte hele 25 fat olje per år. Det tilsvarte 150 årsverk og ble omtrent det samme som at en gjennomsnittsamerikaner til enhver tid hadde et hundre og femti «energislaver» å rutte med – til å drive alle bilene og maskinene, alle kjøleskapene og airconditionanleggene, alle flyene, fabrikkene, bondegårdene og underholdningsmaskinene… Og så langt var det bare snakk om olje! I tillegg kom både kull og gass.

Men bare seks hundre kroner for seks års kroppsarbeid! Det ble ikke mer enn hundre kroner per årsverk, det. Det kunne man saktens kalle en slavelønn.

Mot slutten er det også en del fine poenger. Gaarder spør blant annet: «Hvor vid er vår etiske horisont?»

Her er det mange gode betraktninger – særlig forholdet mellom generasjoner.

I mine foredrag fleiper jeg med et ord vi nesten ikke bruker lenger: «nok». Jeg sier at det i høyden henviser til norsk kroner, men at det før også hadde en annen betydning. Dette poenget er også gaarder innom, og han skriver:

Vi strør isteden om oss med et annet ord, også det på bare tre bokstaver. Vi sier mer.

Boken inneholder en del gode grep som gjør den lesverdig. Blant annet «Klimadomstolen i Haag», og en fascinerende kobling til oljefondet.

Selv om dette er en ungdomsbok har den mange gode poenger. Har du et barn/barnebarn, så lån den på biblioteket! Den egner seg også for voksne!

Gaarder, Jostein (2013) Anna. En fabel om klodens klima og miljø
Aschehoug

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.