Bilfritt på Odderøya?

Det siste året har det slått meg gang på gang at Odderøya er under stort press. Biltrafikken øker og øker, men ingen snakker om det. Jeg tror ikke dette er en villet utvikling, men at det bare blir sånn. Derfor har jeg forfattet et innlegg til Fædrelandsvennen om saken.

La Odderøya leve

Trafikken på Odderøya øker sakte men sikkert. Hver morgen og ettermiddag er det stor trafikk inn- og ut på øya. På fine søndager kjører bilene spissrotgang mellom turgåerne. Jeg foreslår at vi gjør noe med dette før situasjonen tilspisser seg.

Vi har nå fått et fantastisk parkeringshus bak Kilden, og alle som ikke trenger bil på Odderøya kan parkere der. Kanskje skulle vi prøve å ha Odderøya bilfri? Øya er en oase for folkehelse og bynær natur. Flere og flere setter pris på denne perlen.

Vi som bruker øya ofte opplever at trafikken spiser seg innover øya. Mange har kontorer her, men hadde fint overlevd en tur fra parkaringshuset. Gratis bysykler til utlån på taket kunne også vært et fint tilbud. De som trenger å transportere mer enn seg selv, kan ha relativt enkel tilgang på brikke til en bom ved den gamle vaktbua.

Utover de som har kontorer på øya er det en økende grad av trafikk for å se utsikten fra toppen av øya, eller for å kjøre så langt som mulig inn på øya. Den øya vi gjør tilgjengelig med bil er ikke den samme øya som var tilgjengelig.

Slike bynære naturperler vil bli mer og mer populære utfartsmål i tiden fremover. Derfor ønsker jeg at det blir tatt grep allerede, slik at vi er føre-var. Samfunnsøkonomisk har øya en enorm verdi i folkehelsesammenheng. Den er også proppfull av kulturhistorie, både militært og maritimt.

Er det noen som har tenkt de samme tankene? I vår tid har dessverre dashbordet blitt vår tids alter, og det er ikke lett å legge seg ut med den. Jeg håper likevel at Odderøyas venner, kommunen eller andre venner av øya tar opp hansken!

Lars Verket
padlosof

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Bilfritt på Odderøya?

 1. Lars sier:

  Innlegget kom raskt på trykk i Fædrelandsvennen, og ble fulgt opp Gunvald Opstad fra Kristiansand. Han har sendt følgende forslag til Odderøyas venner (eller kommunen på vegne av Odderøyas venner?):

  “Til Kristiansand kommune

  Friluftsområdet Odderøya er blitt et meget populært turområde etter at de militære friga øya. Særlig i helgene vrimler det av turgjengere rundt på øyas stier og veier. Men dessverre legger den overhåndtakende og unødvendige biltrafikken en demper på turgleden, med sin eksosforurensning og sjenanse for fredelige fotgjengere av gamle, voksne og barn, som stadig risikerer å bli påkjørt. Så godt som all denne trafikken utføres av friske og spreke folk uten behov for biltransport.

  Odderøyas venner har derfor på årsmøtet den 21. mars 2013 vedtatt å be kommunen innføre kjøreforbud for unødvendig trafikk på øya. Unntak bør kunne gjøres for nødvendig trafikk til fastboende og verksteder og for handikappede, mot skriftlig tillatelse.

  Trafikantene kan trygt henvises til parkeringshuset ved innkjørselen til Odderøya, som står tomt uka igjennom. Dermed vil kjøreforbudet også kunne tilføre kommunen de nødvendige inntekter for å drive parkeringshuset”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.