Makta over fakta

Under denne tittelen har Cathrine Strøm noen spennende tanker i siste nummer av Dag og Tid. Hun skriver at finnene bruker mye mer på bibliotek enn oss. I Finland har de en fyr som heter Martin Böök, og han er glad i biblioteket!

Faktisk så glad at han har skrevet boka “Biblioteksaktivisten – Essäer ommakt och bibliotek i informationssamhället“. Den må jeg prøve å få med meg! Strøm skriver:

Eit av hovudpoenga til Böök er at bibliotek burde ta plassen som den fjerde statsmakta, ved sida av dei andre i Motesquieus treeining av utøvande, dømmande og konstituerande maktinstanser. I eit informasjonssamfunn som vårt trengst endå ei: informasjonsmakta.

Dette er spennende og uvante tanker. Böök mener at det politiske oppdraget til pressen mer og mer er blitt underordnet jaget etter profitt. Ikke vanskelig å være enig med han i det. Heller ikke at de politiske partiene i større og større grad tenker marked og reklame i forhold til budskap. Bibliotekene har en mye friere stilling (selv om de jo er finansiert av det offentlige). Strøm spør om kanskje bibliotekene kan løfte frem saker som ikke får plass i media, som ikke er klikk-vennlige.

Jeg synes dette er spennende tanker, og er veldig glad i bibliotekene våre!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.