Eventyret om stupebrettet

I helgen fremførte jeg “Stupebrettet” for en liten forsamling, og ble oppfordret til å skrive de ut. Det har jeg gjort her.

STUPEBRETTET

Av Lars Verket

Eventyret om det magiske stupebrettet starter i et land langt der nord. Du lurer kanskje på hvorfor stupebrettet er magisk? Grunnen til dette er at du MÅ hoppe ned igjen fra stupetårnet hvis du først har begynt å bevege deg oppover. Du kan ikke gå sakte og kontrollert ned igjen i de samme trappene du gikk opp. Likevel blir du fristet av denne fantastiske muligheten.

Du kommer opp på 1-meteren, og føler ikke at det er noe problem. Alle kan jo hoppe ned igjen fra 1-meteren! Derfor har du ikke mange motforestillinger mot å gå videre opp til 3-meteren. Her begynner utsikten å bli fin, og det er fremdeles ikke skremmende langt ned til vannet. Dessuten kjenner du nå en svak beruselse, og vil gjerne videre oppover.

Oppe på 5-meteren begynner det virkelig å bli litt utsikt, og det er bare herlig! Da du står på kanten av plattformen og ser ned i vannet virker det som om vannstanden i bassenget er lavere, men det er sikkert bare et synsbedrag. Utsikten og suget videre oppover overskygger de motforestillingene du har.

Derfor fortsetter du opp på 7-meteren, og nå begynner det virkelig å bli fin utsikt. Du ser ned herfra også, og nå er du helt sikker på at det har blitt mindre vann i bassenget. Likevel er det noe inni deg som drar det videre oppover. Tanken på at du MÅ hoppe ned igjen har ikke sjans til å matche utsikten og suget. Du må videre opp!

På toppen av stupetårnet er det fantastisk utsikt. Du går frem til kanten og ser ned, og nå er det skremmende lite vann igjen i bassenget, og 10 meter er faktisk ganske høyt…

Plutselig hører du en lyd bak deg. Du snur deg rundt, og der står Gro Brækken og Ola Borten Moe med en gardintrapp. De sier: «Kom deg videre oppover! Oppover!» Så tar du fatt på gardintrappen også, og da blir selvsagt utsikten enda litt videre. Men, nå er det nesten tomt i bassenget.

Da slår det innover deg med all kraft at du burde ha snudd før, mens det enda var mulig.

Og snipp, snapp, snute – så begynner det virkelige eventyret.

——

Avsluttende bemerkninger:
Da dette ble skrevet var Gro Brækken adm.dir i Norsk Olje & Gass, og Ola Borten Moe (Sp) var Olje- og energiminister.
Norge passerte sin oljetopp i 2001, og oljeproduksjonen er nå halvert. Inntektene har ikke falt pga økende oljepris og økning i gassproduksjonen.
I følge det Internasjonale energibyrået IEA må 2/3-deler av verdens kjente fossile reserver bli liggende hvis vi skal nå 2-gradersmålet. Norge har aldri hatt mer leteaktivitet enn i dag.
Petroleumsvirksomheten er i dag blitt en mye større del av norsk økonomi enn det man planla på 70- og begynnelsen av 80-tallet. Det betyr økende press på lønninger og fx priser på leiligheter/hus.
Ca 200.000 personer jobber direkte/indirekte i næringen, og hindrer aktivt at Norge tar aktiv del i fremtidens jakt på fornybar energi.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.