Bok om frihet

Denne boken fra 1979 er en samling av korte tekster og dikt som bygger opp under temaet. Her er det mye spennende, og jeg har tatt med noen avsnitt herfra og derfra.

Først til forfatteren Félicité de Lamennais som jeg aldri har hørt om. Utdraget er fra «En troendes tale», og kom på norsk i 1978. Det er sterke saker:

Det moderne menneske er slave under moderniteten: det finnes kapt det «fremskritt» som ikke fører til ytterligere slavebinding. Komforten lenker oss. Pressefriheten og de altfor kraftige midler den disponerer over slår oss i hjel med trykte hylekor, gjennomborer oss med sensasjonsnyheter. Reklamen, et av de største onder i vår tid, forulemper vårt blikk, forfalsker ethvert adjektiv, skjemmer landskapet, forderver enhver kvalitet og enhver kritisk evne, utbytter trær, klipper og historiske bygninger, og på trykksidene som maskinene spyr ut, blander den sammen morderen og offeret, helten, dagens hundreåring og barnemartyren.
Vi har også klokkestrengens tyranni.
Alt dette sikter på våre hjerner. Snart må vi bygge ut strengt isolerte klostre, der hverken radiobølger eller aviser kan trenge inn og der uvitenheten om all politikk blir bevart og dyrket. Der vil man forakte hastigheten, de store antall, virkningen av overraskelse, masse, kontrast, gjentagelse, nyhet og godtroenhet. Og dit vil man så dra på spesielle dager, for gjennom gitteret å studere noen eksemplarer av frie mennesker.

Diktet «I rörelse» av Karin Boye er også med. Her er andre verset så fint:

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Berit Waal Skaslien har også en tekst her, og den har tittelen «Mot til å være selvsikker». Der var det en setning jeg bet meg merke i:

Det å være menneske er å ha et urolig hjerte.

Så var det et dikt av Åse-Marie Nesse, som hadde gode poenger. Her er vers 4 og 5:

legg di hand i mi hand
så er vi sterke saman
så er vi svake saman
så er vi saman

men tyng meg ikkje ned
med din kjærleik
legg ikkje ditt liv i mi hand
lev sjølv –

Her er også en tale Franklin D. Roosevelt (USAs president) hold til kongressen 6.1.1941. Flotte tanker, men dessverre et stykke å gå fremdeles:

Fremtidens verden, som vi nå forsøker å trygge, må bygges på fire former for menneskelig frihet.
Den første er tale- og ytringsfrihet – overalt i verden.
Den andre er det enkelte menneskes rett til å dyrke Gud på den måten det selv vil – overalt i verden.
Den tredje er frihet fra nød. I internasjonal forstand vil det si det samme som økonomiske avtaler, som sikrer alle lands innbyggere liv og helse i fredstid – overalt i verden.
Den fjerde er frihet fra frykt. I internasjonal forstand vil det si en verdensomfattende nedrustning i en slik utstrekning og så grundig at ikke noe folk vil være i stand til å gå til en fysisk angrepshandling mot noe grannefolk – noensteds i verden.

Boka ble trykket i ganske stort opplag tror jeg. Den finnes stadig på antikvariater. Den er en del av en serie tematiske bøker med korte tekster. De andre er: Om kjærlighet, Sjøfolk forteller, Livet på skauen, Om fjellet, Om drømmer, Om vennskap, Muntre historier, Småtroll i ord, Om dyr og Gode grøss. I tillegg til denne om Frihet. Anbefales!

Straume, Eilif red. (1979) Frihet (artikkelsamling)
Tanum – Norli

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.