Sekulær trosbekjennelse

Det snakkes mye om det sekulære samfunn som noe objektivt og verdinøytralt. Jeg er redd det ikke er så enkelt, og har forfattet en “sekulær trosbekjennelse“. Nå kommer nok den også i mange utgaver, men poenget er altså at objektiv og verdinøytral er vanskelig…

Jeg tror på den allmektige kapitalistiske idé,
det moderne samfunns grunnlag.
Jeg tror på markedstankegangen som vår Herre,
som ble unnfanget av Adam Smith,
blomstret under den industrielle revolusjon,
fikk en knekk i 1929.
Sto raskt opp fra de døde,
og er nå anerkjent som eneste løsning på alle verdens problemer.
Jeg tror på den evige vekst,
en uendelig og allmenn velferd,
de sterkestes samfunn,
egoismens drivkraft,
undertrykkelse av de fattige
og at vi aldri får nok.
Amen

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

11 svar til Sekulær trosbekjennelse

 1. Knegg Knegg sier:

  Den satt!

 2. Lars sier:

  Takk! Kanskje jeg må sende den til Fædrelandsvennen?

 3. Einar sier:

  Kanskje det treffer bedre om du erstatter “det” med “jeg” eller “vi”?

  – og at jeg/vi aldri får nok.

 4. Lars sier:

  Ja, enig i at “vi aldri får nok” hadde passet bedre i siste linje. Takk for innspill!
  Prøvde å legge meg så tett opp til originalen som mulig! 🙂

 5. Lars sier:

  Den ble for drøy i Fædrelandsvennen, men da la jeg ikke ved noen forklaring. Her er svaret fra debattredaksjonen:

  “Hei – har konferert med min redaktør (Vidar Udjus), som ikke ønsker å bruke denne, da han tenker at noe av dette kan oppfattes som spotting av en del lesere. Så derfor – nei..

  Mvh Debattredaksjonen v/ Ingrid Sandvold

  Mvh
  Ingrid O. Sandvold”

 6. Jon Arne sier:

  What? Spotting av en del lesere?

  Sist gang jeg hørte noen klage på spotting, svarte pressen med respekten for den frie tanke og ytringsfrihet. Har jeg tatt feil?

 7. Lars sier:

  Takk for tilbakemelding Jon Arne!
  Jeg tror jo med fordel den kunne stått. Selv om jeg er enig med Ingrid og Vidar i at den antagelig ville bli oppfattet som spott av noen lesere. På den motsatte side tror jeg et noe større antall lesere ville fått økt sin selvforståelse. At de ville sett at det sekulære er verken objektivt eller verdinøytralt. Tilværelsen består av en kamp mellom verdier og virkelighetsoppfatninger, og jeg mener jo at det blir feil at det sekulære blir sett på som et “normalgulv”. Så enkelt er det ikke, og det prøvde jeg å få frem i denne trosbekjennelsen.

 8. Lars sier:

  På Twitter fikk jeg nå et tips fra @Vigdisol om en blogg som omhandler dette:
  http://www.brendmo.net/blogg/2010/a-misjonere-for-tvilen/
  Jeg har lagt inn en kommentar, og skal lesse kommentarene mer nøye etterhvert.

 9. abre sier:

  Hei, og takk for kommentar i bloggen min!

  Jeg er helt enig i at det sekulære samfunn ikke er verdinøytralt. Alle mennesker har verdier (selv om de ikke nødvendigvis er særlig bevisst på det), og all politikk, alle systemer og forfatninger avspeiler de verdisyn som har dominert opp gjennom den historien som ligger til grunn for dannelsen av dem. Men verdiene kan f.eks. omfatte rasjonalitet og et ideal om objektivitet, og vil gjerne gjøre det når religion holdes utenfor.

  Trosbekjennelsen din er morsom og godt formulert, men jeg synes den bommer på hvilke verdier som er representative for det sekulære. Jeg for min del ser ihvertfall ikke noen sammenheng mellom sekularitet og kapitalisme/vekst. Sistnevnte har kanskje vel så sterk støtte blant de religiøse, i vår del av verden.

 10. Tilbaketråkk: Sekularisme og ateisme | Herr Ateist

 11. Lars sier:

  Takk for veldig god kommentar abre!
  Det var jo ikke noe mål å lage en representativ trosbekjennelse for det sekulær. Når en ser hva slags eksempler som trekkes frem som “kristne” og “islamske”, så vil jeg påstå at heller ikke disse er veldig representative… Men, ALLE har verdier!
  Det siste poenget ditt er knallbra, og jeg vet at trosbekjennelsen er distribuert i noen kristne miljøer nå i fastetiden – til ettertanke! (Å skjelne mellom hva som er fra Mammon og fra Gud er en øvelse som er god for mange kristne…)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.