Slapp helg

Hosting og feber har preget helgen, og det har blitt en del kontortid. I dag har jeg også sett litt video – Food Inc:

Filmen er et sterkt vitnesbyrd om hvor langt vi har industrialisert matproduksjonen vår. Det er noen helt syke tall om energi mot slutten, og en rådgiver i serien er Polla som også Vegard Nilsen siterte. Et par bøker av han er på vei fra Amazon.

Så fikk jeg en e-post fra noen som hadde funnet Jared Diamond og hans bok Collapse. Det er jo en klassiker, og den kom på norsk i fjor. En kortversjon av boka kan ses i denne videoen fra TED:

Har også lest en del og begått et leserinnlegg til Kristiansand Avis. Skal pusse litt i morgen, og så legger jeg det også ut her i bloggen.

Men, nå er det på tide å kjøre i gang noe middag i båten! Blir spennende å sjekke temperaturen. Var 13,9gr der i dag tidlig, og dette er litt “all-time-low” med 3,7kw på… Men så var det vel rundt 10 minus utenfor også…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

2 svar til Slapp helg

 1. Hans Petter sier:

  Først god bedring til Lars. Håper forkjølelse og feber forsvinner raskt.

  Jeg synes at videoen med Jared Diamond er veldig bra. På denne nettsiden http://transitionvoice.com/2011/08/five-bummer-problems-that-make-societies-collapse/ er det en bra oppsummering av de 5 problemertyper som i følge JD bidrar til kollaps av sivilisasjoner, med henvisning til Norse kulturen på Grønland.

  Etter å ha sett videoen, kom det opp flere andre alternativer. Jeg så på serien med 7 videoer der National Geographic følger et tenkt forskerteam som i 2210 prøver å finne ut hvorfor vår sivilisasjon kollapset. Godt laget, og heldigvis fokuserer video #7 på mulighetene som vi fremdeles har for å unngå kollaps.

  Videoene har mange gode poenger. Det mest skremmende er kanskje utsagnene om at en kollaps gjerne begynner når sivilisasjonen er på sin topp, og at det deretter går fort, og at kollapsen da er nærmest umulig å stoppe. Videre at det som bidro til sivilisasjonens vekst ofte senere bidrar til dens fall, fordi det er vanskelig å forlate noe som historisk sett har vært en suksess. Det er lett å se paralellen til både vår brenning av fossilt brennstoff og overutnyttelse av grunnvann i jordbruket.

 2. Lars sier:

  Fant til slutt serien med de 7 episodene jeg også Hans Petter:
  http://www.youtube.com/watch?v=gdBSWjxKJOE&list=PL0FF109508FA287B5
  Alle 7 gikk ned på høykant… Kan virkelig anbefales. Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.