Livet ombord

Da har vi bodd over 7 mnd i båt, og det er vel på tide med en liten oppdatering. Nå får vi i alle fall ikke flyttet så mye på oss på vannet:

Det siste innlegget var vel fra sommerturen til Bamble. Det er jo en stund siden, og nå har vi “bodd” oss til litt.

Frem til september lå vi uten for Sjøhuset i Otterdalsparken bryggeanlegg. Så var vi en tur for å levere seil på Andøya før vi flyttet over til Langfelt brygge. Her ligger vi bedre bak moloen, og er mer beskyttet mot vær. Her er det heller ikke så mye svell som på andre siden av festningen. Der har vi båtplass frem til 31. mars, og så håper vi å få ligge i sentrum fortsatt. Vi er nr. 31 på venteliste for fast plass, så vi må nok satse på hell og lykke når ubrukte båtplasser legges ut i mange år enda.

Her er litt tegning og forklaring på ting vi har lært og folk har spurt om:

FUKTIGHET
Mange spør om det blir rått ombord i båt, og det blir det nok. Men, i vår teknologiske tidsalder finnes det løsninger for sånt. Vi fikk tips om en spesiell avfukter av en erfaren seiler (med nesten lik båt) i Tromsø. Den suger fort ut 1-1,5 liter vann i døgnet, så dermed er inneklimaet bra. Hvis det blir noe særlig over 20 grader forskjell mellom inne og utetemperatur fryser det i lukene i taket, og så dryper det ned. Det har vi ikke funnet noen løsning på enda. Men, vi har vurdert å skjære ut noe å fylle lukene med.

VANN
Vi har 450 liters vanntank, og tenkte at den skulle sprengfylles før de tok vannet. Mens vi ventet på at de skulle ta det, så tok de det. Helt plutselig. Rett etterpå gikk vi selvfølgelig tomme for vann, så nå er det bæring. Har hatt en dag med ca 150 liter på fyll fra nærmeste byggeplass. Aquarama er 300 meter unna, og der er det jo vann. Men, nå er det en del snø – så vann må bæres. Får ta det litt innimellom. Prøver å spare, og bruker 7-10 liter om dagen. det er litt mer enn man drar ned etter å ha vært på do… Så det blir litt forskjell…

VARME
Vi har prøvd å ha plussgrader i båten hele tiden, og det har gått overraskende bra. To ovner (på tilsammen 3,7kW) gir ca 20gr i takhøyde. Langs gulvet er det kaldere, så tovede tøfler er fint. Ellers er det lov å ha beina på bordet/i sofaen. Vi trodde nok dette skulle bli mer utfordrende, men det har gått overraskende bra hittil! Vi har også en vebasto som går på diesel og en Dickinson ovn som også går på diesel. Førstnevnte utløste brannalarmen her i forrige uke. Her legger et frostvæske ned på eksosrøret. Har strammet litt rundt pakning nå, og er spent på om det slutter. Likevel må nok ting brennes av/luftes ut for at denne skal være til å stole på. Så den har status litt “halvdefekt” for øyeblikket. Dickinson-onven gir bra varme, selv om den ikke brenner helt etter boka. Det soter ikke, og den tar med mye fukt ut. Vi behøver ikke å ha på avfukter når den brenner. I det hele tatt er vi godt forsynt med varmekilder. Før jul satser vi også på en kontakt i det tekniske rommet, slik at vi kan ha en frostguard på 100-200W der inne.

MAT
Vi har jo kjøleskap (og i disse dager er det jo fryser ute), to gassbluss og gassovn. Det holder til å lage god mat, men det er jo litt mindre forhold. Største benken er oppå kjøleskapet, og det du skal kutte ligger ofte under fjøla. Men, etterhvert finner en jo ut av det. Likevel kan vi nok si at det er blitt litt mindre brødbakst og eksperimentering på kjøkkenet enn det var før.

(OPP)VASK
Å vaske hele båten innvendig tar 12 min hvis vi er begge to, så det er jo fint. Kjenner flere som bruker mer tid på dette i fx en enebolig. Her er det ingen oppvaskmaskin, men vi tar det en gang i døgnet. Glass har farger, så de vaskes ikke daglig. Vi har “røde” og “blå” uker – for å si det sånn…

DUSJ
Er mulig i båten, men gir mye fukt. Så det tar vi ifm trening. I tillegg har jeg dusj på kontoret.

KLESVASK
Mye bruk av ull gir mindre behov for klesvask. Kona har vaskemaskin på kontoret, så det er også helt greit.

PLASS
Mange lurer på om vi får plass til alt, og vi får plass til det vi trenger i det daglige. I forhold til frilfutslivsutstyr osv er deet også en del av dette som lagres på mitt kontor – det er jo egentlig firmaets. Så uten lagring på kontoret ville det vært vanskeligere. Likevel er dette noe av det vi setter mest pris på – art det er lite og oversiktelig. Nesten litt sånn “hulepreget”. Veldig koselig!

PSYKISK
En lever tett sammen i båt, så det kan jo bli litt vel tett i perioder. Jeg liker å ha det stille, mens kona vil ha musikk i bakgrunnen. Vi finner ofte ut av det nesten uten å si noe. Dessuten har vi mange aktiviteter/reiser, slik at det ofte bare er den ene i båten.

SOSIALT
Vi opplever at det har blitt mye mer sosialt når vi har fått mye mindre plass. Kanskje er det ikke så “alvorlig” å stikke innom noen som bor i båt? Eller det er mer spennende? Da er det liksom nok med en kopp te også, mens ellers er jo kravene full oppdekning… Da kreves det mer planlegging.

TOALETT
Urin er greit i WC ombord, men ikke noe mer. Dopapir går i egen pose. Så hvis behov for noe mer melder seg, så må vi til nærmeste toalett – ved seilforeningen. Det er 4-500m å gå. Ikke bestandig like morosmt, men ofte med flotte naturopplevelser!

VINTERKLARGJØRING
Vi har tatt ned seilene, og lagrer de på et seilmakerverksted. De har også blitt lappet litt på. Ellers har vi ikke gjort noe med båten – bortsett fra å plassere inn varmeovner. Så har vi laget en planke til land som henger i det fri (konas patent). Dette er en 2×4, og ikke alle er like komfortable hvis det er for lavt vann. Men, hittil har det gått bra.

NATUROPPLEVELSER
Det er alltid spennende å dra opp glidelåsen om morgenen. Lyset er veldig spesielt på denne tiden av året:

Det var noen stikkord fra livet ombord på hilaritas, men det er bare å stille spørsmål – gi kommentarer – i kommentarfeltet.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Hilaritas. Bokmerk permalenken.

17 svar til Livet ombord

 1. Kan ikke si annet enn at jeg er utrolig imponert at dere klarer! Jeg har to andre venner som lever/har levd slik, og jeg personlig forstår ikke hvordan det er mulig – spesielt ikke på vinteren. Har nok vent meg altfor godt til vår moderne komfort i varme hjem (selv om jeg kjører “bare” 20 grader hjemme).

  Håper det fortsetter å være fint for dere, at dere får den aller aller beste båtplassen og får en fin jul!

  PS. Og padletur igjen snart!

 2. Lars sier:

  Takk for hilsen Øyvind! Det er jo mye mer komfy enn telt dette, og ikke veldig langt bak en liten leilighet. Vi har også 20gr inne (selv om det er litt kaldere langs gulvet). Hulepreget med god bok/levende lys er veldig koselig. Her er det ikke så mye plass å sprade rundt på, og det er fint å finne seg en krok med godt ullpledd!

  Vi ønsker oss også en fin båtplass til jul (selv om det nok ikke blir noe sikkert før rundt påske), og gleder oss til å fyre pinnekjøtt i gassovnen! 🙂

  Du er hjertelig velkommen innom på padletur anytime. Regner med at du har fått med deg soloppgangsafariene som har vært siste uka! 🙂

 3. Lars sier:

  Etter en prat med kona: Det skal ikke være “vi” under vask. Det er hun som har vasket båten hittil, men jeg tar all oppvask – så det er visstnok greit. Jeg beklager denne unøyaktigheten, men vi står begge inne for at det tar rundt 12 min! 🙂

 4. Steinar Fredriksen sier:

  Hei Lars og takk for sist, leser med stor iver om hvordan dere har det ombord. Tanker om å flytte i en båt har surret i hodet mitt de siste 3 åra. Økonomi tillater ikke det for øyeblikket, men den som venter på noe godt…..
  Mitt første møte med en som bodde i båt var for ca 3-4 år siden, og jeg trodde fyren var klin gærn. Jeg jobbet sammen med han, og praten dreide seg ofte om livet i båten, og etter det har tankene surret. Jeg er jo en praktiker av natur, og ser masse bakdeler med å bo i båt. Friheten som er andre siden av medaljen, frister mere. Bare tanken på at man ikke må henge i stram strikk på arbeidsmarkedet til man blir 67, er en besnærende tanke. Kan vel heller ikke stikke under en stol at jeg liker å gjøre ting på min måte, ikke nødvendigvis som “alle de andre”

  Når det våres i bakkene, er det nok ganske sikkert at jeg skal til Kristiansand på padling. har jo etablert gode bekjentskaper der allerede, da kan dere belage dere på padlebesøk ombord.

  Du nevnte i en bi-setning isolering av luker, dra til Brødrene Dahl(rørleggerbutikk).
  Spør etter “Armacell-matte” dette er en celle-gummi som isolerer noe sinnssykt.
  I kjølebransjen bruker vi 13 mm. isolasjon på rør som er -10 grader, og romtemperatur på andre siden. Dette holder i massevis, helt tørt, ikke vannutfelling. Armacellmatten kan skjæres formes i alle retninger, samt å limes.

  Mvh Steinar F.

 5. Lars sier:

  Takk for hyggelig og lærerik tilbakemelding Steinar!
  Ser ut som Padleglede 2013 blir fra 8.-12. mai i år, så det er bare å merke av i kalenderen! 🙂 Da skal du få full omvisning! Kanskje legger vi båten på Dvergsøya i denne perioden – alle muligheter er jo åpne. Du er jo rene Reodor Felgen, så dine forutsetninger for å bo i båt er jo mye større enn mine. Tror det ville blitt en knall kombinasjon. Annenhåndsmarkedet er jo krakka helt på seilbåter, så du får de jo hivd etter deg…

  Skal definitivt sjekke opp dette med Armacell-matte! Hadde vært veldig gøy å bli kvitt drypp fra ising i vinduer.

 6. Petter Ahlbom sier:

  Morsomt å se hvordan dere lever, og ser ut som om dere klarer dere bra, og lykke til videre 🙂

  Hilsen en flittig bloggleser 🙂

 7. Lars sier:

  Takk for det Petter!
  Livet er litt av et prosjekt, og det er mye som kan prøves ut – uten at det går ut over noen. Her er det jo snarere tvert i mot.
  Vi bruker nesten ikke vann og energi, men forsyner oss grådig på naturopplevelser og av hverandre! 🙂

 8. Steinar Fredriksen sier:

  Du vil garantert bli kvitt drypping/ising fra vinduer med Armacell, men du er selvfølgelig kvitt alt som heter dagslys også.
  Når du nevnte luker tenkte jeg ikke så langt som at de er av glass/plast, for lys.
  Det finnes flere som legger ut div. deler fra knuste campingvogner på finn. vinduene fra campingvogn er ypperlig til ditt formål, få tak i vinduer som er litt større en dine luker/vinduer. Monter på utsiden med en TYNN stripe tec 7, de skal jo taes løs når det blir vår. tec 7 på glatte flater er greit å fjerne med litt skraping og teknisk sprit. Tec 7 ett must for de som bor i båt, og sannsynligvis det siste stoffet som kommer til å forsvinne fra jordens overflate.

 9. Lars sier:

  Hei igjen Steinar!
  Det er ikke så nøye med taklukene i forhold til lys. Vi har godt med vinduer på sidene også! Men, jeg merker meg at Tec 7 er en av Guds gaver til menneskene…

 10. Kjell Berland sier:

  Det er mange gode limstoffer til bruk i båt og kajakk. Norebo har noen av dem, jeg bruker bare de fuge og tettnigsmassene. Både til hus og kajakk.
  EBO-15 Konstruksjon, Polyurethan tetningsmasse. For båt må Eboflex 1500 være det optimale. Gå inn på http://www.norebo.no
  Artig å lese om livet ombord i båten, lykke til videre.

 11. Lars sier:

  Tusen takk for flere tips!

 12. eyvind sier:

  Hva med denne her: http://www.clasohlson.com/no/Tesa-isolerende-vindusfilm/Pr343040000

  Har kjøpt inn et par som jeg ikke har montert enda. Man limer på en tynn folie på innsiden av vinduet som fungerer som et ekstra lag vindu. Mister ikke lys. Reduserer også kondens på innsiden, så det kan være til hjelp også her. Fikk det anbefalt på enøk-kurset på klimahuset.

  (Etter å ha bodd et halvt år i den gamle kåken deres, ser jeg at dere to nok kunne hatt mest bruk for dette kurset… digresjon…)

 13. Lars sier:

  Takk for link Eyvind! Vel verdt å sjekke ut det også!
  (Mener å huske at det ikke akkurat var energiklasse A vi snakker om nei….)

 14. Finn sier:

  Et annet alternativ kan ganske enkelt være å legge en presenning over båten. Velger du en gjennomsiktig variant, ja, så beholder du dagslyset gjennom skylight.

 15. Lars sier:

  Takk for tips Finn! Dette hadde gjort flere ting enklere – også å få tilgang til hullet for vannpåfylling…

 16. Rolf sier:

  Hei båtboere !
  Høres ut som dere har det koselig ombord.

  Vi kjører Munters luftavfukter hele året vi også, og har i tillegg EFOY brenselcelle ombord. Den er helt fantastisk ! ( seatronic har både Munters og EFOY )

  ….likevel får jeg ikke “regjeringen” med på å flytte ombord for godt…. sukk ! 🙁

  seilerhilsen fra Rolf i Mandal
  http://farm9.staticflickr.com/8198/8210408305_684b729a3e_k.jpg

 17. Lars sier:

  Hei Rolf! Takk for gode tips! Skal sjekkes ut! Har ikke fått testet alt ovenfor enda heller – de har jo vært jul. Men matter i lukene skal på plass i januar!
  Skal si du har en flott båt!
  Hvis du vil være med på turen fra Alta – Kristiansand, så blogget jeg daglig her:
  http://www.hilaritas.no/
  Kona blogget her (og hun er mye mer morsom, om enn ikke helt sannferdig):
  http://www.hilaritassen.blogspot.no/
  Samling av alle bildene underveis finner du her:
  http://www.flickr.com/photos/larsverket/collections/72157630331315578/

  Da kan du kose deg lenge med “regjeringen”! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.