Statoil sine helter

I dag er Statoil i Fædrelandsvennen med to forskjellige – og i mine øyne – litt motstridende saker. Først er de i en sak fra NTB i økonomiseksjonen med tittelen “Statoil truer med utflagging” (link til samme sak hos E24.no). Litt lenger bak i avisa har de en 1/4-dobbeltside med reklame for “Vi støtter morgendagens helter“:

Her har de et ganske bredt utvalg med prosjekter og aktører innenfor utdanning, kultur og sport som de støtter. Det er jo vel og bra, selv om det naturlig nok er spisset inn mot realfag og merkevarebygging…

Johan Galtung har sagt at Norge før eide et oljeselskap, men at Statoil nå har en stat.

Dagens avis underbygger jo denne påstanden. På grunn av nye skatteregler truer Statoil med å flytte ut. Dermed går den norske stat glipp av noen milliarder de kunne brukt til skole, helse, miljø osv. Om Statoil oppveier dette med sitt støtteprogram til norske helter er jeg mer tvilsom til. Det er mange som ikke er helter som også kan trenge en hjelpende hånd. Da har jeg rett og slett mer tro på staten enn Statoil. Sorry.

Ekstra pikant blir jo dette når en vet at det er vi (eller staten da), som har majoriteten av aksjene i Statoil. Men, her har Stortinget bundet hendene sine på ryggen, satt på seg bind for øynene og lar Helge Lund & Co gjøre som de vil. De skal ikke legge seg borti… Dette er litt tragikomisk sett i forhold til det “aktive eierskapet” staten legger til grunn ved forvaltningen av oljefondet (Statens pensjonsfond utland). Der er de inne i 8000 selskaper med under en prosent eierandel i hver, og påstår å ha STOR påvirkning!

Jeg tenkte ikke å si noe om miljø her, men det er ikke til å stikke under en stol at Statoil og klima er i ferd med å utvikle seg til en dårlig deal. De setter alle mugger inn på å ta ut siste dråpe, mens til og med IEA nå sier at veldig mye av det som er igjen må ligge. Statoils fornybarsatsing er også marginal i forhold til omsetning og antall ansatte som brukes til dette. Så jeg er neimen ikke sikker på at Statoil ligger an til å bli “Morgendagens helt”…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.