Energi og slaveri

I dag har jeg nok en gang blitt slått av hvor utrolig mye manuelt arbeid som er lagt ned på forskjellige byggverk. For noen år siden var det sluseanlegget i Telemark, i dag var det bebyggelsen i gamle Chora på Kalymnos:

Omtrent 300 meter over havet var det bygget en 3-6 meter høy steinmur rundt et stort område. Innefor var det 10 kirker(!), og utrolig mange store og små hus (som nå bare var ruiner, men alle kirkene var restaurert).

Jeg vet ikke helt når dette er fra, men det er garantert fra før vi fikk olje. Ikke vet jeg om det var slaver involvert i dette heller, men at det har vært et ufattelig slit er jeg helt sikker på.

I boken “Peeking at peak oil” står det at en liter bensin tilsvarer energien til to solide dagsverk med fysisk arbeid. En personbil tar jo typisk 60 liter, og rommer dermed 120 dager med tungt fysisk slik. Trekker vi fra litt for lunsj og ikke minst møter – så står vi igjen med et halvt årsverk hver gnag vi fyller tanken. Tenker vi over dette i hverdagen?

Jeg tror ikke det… Tallene er jo så utrolige, at jeg har begynt på å tvile på om vi skal ta på oss æren for opphevelsen av slaveriet. Innerst inne nager tanken på at det kanskje var vel så viktig at vi fant og begynte å bruke olje i stedet… Selv om jeg synes det er flott at mange mennesker har stått opp mot slaveriet, så er jeg nå litt usikker på hva som har hatt mest effekt…

Den billige energien gjør det jo også mulig å både ha fossil energi OG slaver. Billig transport gjør at vi kan frakte ting over lange avstander – der lønninger er helt andre. Her i Hellas har jeg hørt om folk på fiskeforedlingsfabrikker som får ca 150kr i timen. Hjemme er det jo yrkesgrupper som må ha et par tusen for å skifte på senga. Vi skal heller ikke glemme at det lønner seg å filetere fisk i kina. Tør ikke tenke på hva timeprisen er for de som gjør dette…

En kan kanskje ikke kalle det slaveri når en utnytter kostnadsforskjeller på denne måten, men det har noe litt ekkelt over seg. Det er jo velkjent at andre land er billigere enn Norge. For noen uker siden var Trettebergstuen i Ap ute i media for å “levekårsjustere” trygdeutbetalinger i utlandet. Såvidt jeg husker var det bl.a. kontantstøtte til Polen som skulle reduseres, fordi det var så mye billigere å bo der. Hun sa ingenting om de tusener av nordmenn som helver alderstrygd i Spania. Totalt sett er nok det et mye større beløp for samfunnet, men antagelig en dårlig valgkampsak.

Over tid vil nok lønninger og levekår jevnes ut. Om 50 år vil tilgangen på fossil energi være kraftig redusert – særlig hvis en også tror på at vi skal gjøre noe med klimautfordringene. Å gå tilbake til aktivt slaveri er helt umulig. Når to tanker tilsvarer ett årsverk, så kan du jo levende se for deg hvor mange slaver som står og stamper i rushen inn til hovedstedene i verden hver morgen. Og det er bare biltransporten! Vi bruker jo energi til masse annet også. Vi kommer ikke unna at vi må gjøre ting annerledes! Smartere! Første punkt på programmet må og bør være reduksjon i forbruket!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Energi og slaveri

  1. Tilbaketråkk: «Anna» av Jostein Gaarder | homo ludens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.