Inntrykk fra Hellas

Nå har jeg vært drøye 14d i Hellas, og her er noen inntrykk så langt.

Kalymnos er antagelig ikke noe representativt bilde på Hellas, men det er likevel flere ting som er ganske annerledes enn hjemme. Øya er en typisk turistdestinasjon, men frekventeres mest av klatrere. Unge, spreke og fattige mennesker med stor dedikasjon. Det betyr lite natteliv og relativt lite penger i omløp. Ingen drikker champagne til flere tusen kroner flaska her nede!

I forhold til i fjor virker det som om prisene har gått ned med 10-15%. Middager koster fra 6-10€ hvis du ikke skal ha noe helt spesielt. Overnatting har vi hatt til 20€ for et dobbeltrom. Altså 10 pr. pers! Nå har jeg flyttet litt på meg, og betaler 25€ natta (også dobbeltrom). Hoteller får du fra ca 30€ og oppover.

Grekerne er et svært hyggelig folk som gjør mye for å hjelpe deg, og de krever ingenting tilbake. Her kan du låne nett på restauranter uten å betale, eller få de til å bestille taxi. Hvis de ikke har rom med de tingene du er ute etter, så viser de deg med et smil til konkurrenten. Tyveri er helt ukjent, og vi har ikke sett politi her. Butikkene er til tider ubemannet, og en bare legger igjen penger på disken… Mopeder til utleie står ofte med nøkkelen i tenningen. Sånt er herlig! Minner meg om et bryllup jeg var i på Fjørtofta for lenge, lenge siden.

Vi får jo også inntrykk av at grekerne jobber lite, men de som driver butikker og spisesteder her jobber mye. Et lite supermarked drevet av en person er oppe fra ca 8-23.30 7 dager i uka. Som regel er det samme fyr/dame som står bak disken hele tiden. Så har de ferie et par mnd. på vinteren. Likevel er det i timer MYE mer enn det vi forbinder med et årsverk.

Når vi snakker med de skjønner vi at det er tøffe tider. Gamle foreldre får 200€ i pensjon i mnd, og selv med lave priser går jo ikke det. Noen er gira på revolusjon, andre på at det skal gli over. Konspirasjonstanker og ytterfløyene i politikken har gode tider.

På Sea Breez var personalet så gammelt at han som tok i mot bestilling måtte sette seg mens vi fortalte hva vi skulle ha. Her er det antagelig dårlig utbygd AFP.

I fjor var det nesten umulig å få kvitteringer/kassalapper, men det har blitt bedre i år. Selv om det i hovedsak er en cash-økonomi her. Tror skatteinnkreving her er veldig tilfeldig. En vi kjenner med eiendom her nede betalte 300€ i eiendomsskatt i fjor, men bare 9€ i år. Det skulle en jo tro var motsatt…

Det er uansett spennende tider fremover for både Hellas, EU og hele verden…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.