Forbud mot vannscootere

I det stille har regjeringen opprettholdt forbudet mot vannscootere. Jeg snakket med politimennene i politibåten her i Kristiansand på søndag, og de så fremdeles bort når de så vannscootere. Etter en samtale med MD i går tror jeg dette vil bli endret denne uka. Riksadvokaten har sendt ut nye retningslinjer.

I praksis betyr det at alle vannscootere som er på vannet i Kristiansand kjører ulovlig. Såvidt meg bekjent er det ikke gitt noen dispensasjon av Kristiansand kommune. På onsdagspadlingen i går så vi tre stykker. Ingen av dem i fart, men poenget er at det er blitt mange av dem – bare siden i fjor. Hvis ikke snart forbudet blir håndhevet, så er denne kampen tapt:

Denne lå foran Bølgen og Moi på Fiskebrygga. Snaue 200m unna politibåten.

Denne ligger klar på Langøya.

Denne lå bak en Princess 21meter N for Andøya.

Ingen av disse tre er i fart, og da er det jo lovlig. De må være i bevegelse for at det skal være ulovlig. Det gjør jo ikke forbudet noe enklere…

Oppdatering senere på dagen: Jeg har sett nærmere på kartet fra MD, og det er ikke store muligheten kommunen har til å dispensere:

Bare i de blå områdene kan det gis dispensasjon av kommunen. Ingen landområder er knyttet til disse, så scooterne må dermed kjøres ut. Det er heller ikke mulig å komme helt ut i åpent farvann (mellom Oksøy og Grønningen). Så her er kommunen ganske låst. Etter 5 telefoner til kommunen kom jeg endelig til Parkvesenet(!). Og det var etter tips fra en bekjent i Mandal, og ikke sentralbordet. Verken de eller teknisk skjønte noe av det, og henviste bare til politiet. De skal jo bare håndheve det kommunen bestemmer…

I Parkvesenet fikk jeg vite at Utsogn i Frp hadde hatt en interpellasjon som endte med at Parkvesenet skulle se om et område kunne brukes av vannscootere. Denne saken var lagt på vent, og den var vel ikke mer aktuell nå. Likevel har jeg sendt en e-post til kommunen der jeg sterkt fraråder å gi dispensasjon på østsiden av Dvergsøya og ut til Grønningen pga. frilutslivshensyn.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

11 svar til Forbud mot vannscootere

 1. Jan Olav sier:

  Bra du tar opp dette temaet Lars. Det er særs viktig med omfattande og bestemt oppfølging frå politiet, elles vil denne landeplagen spre seg like fort som ulovlig kjøring med ATV.

 2. Tilbaketråkk: Onsdagspadling | homo ludens

 3. Eivind M. sier:

  Er de ikke forbudt å importere også? Mener å ha lært noe om dette i EØS-retten i fjor (blant annet høyesterettsdommen hvor forbudet ble opprettholdt), men har ikke detaljene heelt klart for meg..

 4. Lars sier:

  Jan Olav: Jeg mener bestemt at det har blitt mange flere i år, og at de kjører fortere enn noensinne. Vi snakker 40-60 knop her. Jeg blir ikke overrasket hvis vi får den første fartsulykken med vannscooter denne sommeren. Veldig mange av de jeg møter med kajakk kjører som griser, og de mest rånete bruker meg som vendingsbøye… Hvis ikke dette snart håndheves kommer det helt ut av kontroll pga utbredelsen.

  Eivind: Jeg har ikke helt klarhet i dette. Tror ikke de kan ha forbud hvis over 50% av delene er fra EØS. Her ventes det på en EØS-dom som fremdeles ikke har vært oppe, men før helgen gikk det altså ut brev fra Riksadvokaten at man skal slå ned på all kjøring med vannscooter – helt uavhengig av hvor den er produsert.

  Jeg skal prøve å få fulgt opp dette både overfor Riksadvokaten og i forhold til lokalt politi og kommune.

 5. Lars sier:

  Her er brevet fra Riksadvokaten:
  http://riksadvokaten.no/filestore/Dokumenter/2012/Smbtloven.pdf

  Alle gamle saker skal henlegges, og en begynner på ny friks pr.nå. Så får vi se om det er slik det fungerer… Dette med deler og EØS spiller ikke noen rolle lenger. Mer historikk finnes på Wikipedia:
  http://no.wikipedia.org/wiki/Vannscooter

  Prøvde å ringe Kristiansandspolitiet i dag. Ingen på politibåten, og ansv.havende for båten hadde ferie til uke 30. Så de kom inn i går kveld med båten, så jeg får heller ta de “in action”. Det sier likevel en del om prioriteringen i fellesferien…

 6. Lars sier:

  Da har jeg oppdatert litt med kart og lokale forhold. Så skal jeg prøve å få tak i politibåten så fort som mulig.

 7. Anders sier:

  Hei Lars,
  Om du er i kontakt med Agder politidistrikt kan du gjøre oppmerksom på arrangementet “Telemarkskanalen 2012”, med avreise fra Arendal retning Dalen, dvs. langs kysten og videre opp kanalen. Avreise i morra formiddag kl. 11. fra Arendal.

  https://www.facebook.com/events/383106938403914/

  Vi får håpe det er vanskelig for Agder-politiet å la dem kjøre organisert, og at de kommer i gang med å håndheve bestemmelsen.

  Politiet i Telemark har begynt å håndheve forbudet:
  http://www.ta.no/nyheter/vestmar/article6143816.ece
  http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/telemark/1.8240746

  Se litt mer om vannscooter-“aktivismen” hos arrangøren av turen:
  https://www.facebook.com/jettrade.no

  NRK Telemark er oppmerksom på arrangementet, og vil nok antakelig følge det opp i helgen … Jeg tror du kan ha mulighet til å komme på lufta som interessent her 😀

 8. Lars sier:

  Takk for linker Anders!
  Blir spennende å se massebøtleggingen av arr. Det er fint å se at politidistriktet i Telemark er proaktive. Kristiansand hadde ikke hørt noe om dette i politibåten på søndag, og så fremdeles vekk når det dukket opp en vannscooter.

  Jettrade.no var jo fantastisk lesning! De kjenner vel at det brenner under beina nå. Og NRK Telemark må bare ringe – jeg taler gjerne kajakkpadlernes sak i Telemark også! Så flere scootere på hytta i Bamble for en uke siden, så det er solgt mange siste året!

 9. Anders sier:

  Det går en diskusjon om dette på FB-sidene til politiet i Telemark også: http://www.facebook.com/polititelemark

 10. Lars sier:

  Så har jeg ringt til Riksadvokaten, fordi det hos jettrade.no står følgende:

  “Min advokat har i dag 25.06.12 fått bekreftet fra Riksadvokatens kontor at rettningslinjene i brevet fra Riksadvokaten datert 03.07.09 fortsatt gjelder.”

  Saksbehandler var på ferie, og fungerende Riksadv. kunne ikke ta seg tid til å svare på om dette var korrekt.

  På sentralbordet virket det som om de nesten hadde fått inn trusler, og at dette var noe de helst bare henviste til brev de hadde sendt ut. Jeg kan ikke tolke brevet de sendte ut som annet enn at brevet fra 09 nå oppheves av den nye forskriften. Men, her er det altså advokater som er satt på saken – og det er sterke krefter i sving. Vi som er interessert i at uvettig vannscooterkjøring påtales må derfor si i fra!

  Oppdatert: Ser fra linken til FB siden til Telemark Politidistrikt at sitatet ovenfor ikke gjelder lenger. Den nye forskriften avløser dne fra 2009.

 11. Lars sier:

  Vannscooterturen fra Arendal – Dalen ble ikke stoppet før i Skien. Det betyr jo at politibåten både i Arendal og Kragerø ikke ble benyttet. Skjønner jo at de er vanskelige å ta utenom slusene, samtidig som dette viser litt hvor vanskelig dette er å håndheve.

  Her er TV2s dekning av saken:
  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/skuffet-vannscootergjeng-maatte-snu-3833044.html

  Legg merke til at det er bare en kilde her. Jeg var på ingen måte en del av den stående applausen da de passerte Bamble…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.