En kjede av fyr

I dag har vi vært på utstilling! Vi ligger nemlig rett under Kvitsøy fyr, og der åpnet utstillingen “En kjede av fyr – on the edge” i dag. Det kunne vi jo ikke la gå fra oss – både fyrhistorie og kultur på samme dag! Slik så en av detalj fra en av installasjonene ut:

Utstillingen på fyret er en av flere på fyr i Rogaland. Både Eigerøy, Kvassheim, Obrestad, Feistein, Tungnes, Kvitsøy og Utsira har utstillinger, og temaet er Lyd, Lys og Liv. Her på Kvitstein er det altså LYS. Installasjonen er laget av Bjørn Melbye Gulliksen, og i katalogen står det:

Bjørn Melbye Gulliksen jobbrer i forskjellige medier og lys er en viktig del av hans kunstpraksis. På Kvitsøy lager han en stedsspesifikk installasjon ved å ta i bruk prismer til lysinstallasjoner. Prismene henter lys utenfra og fyller utstillingslokalet med farget lys. Med dette viser han fyrets bruk av lys, bare motsatt vei.

Kunstneren lager et nytt stedsspesifikt verk til On The Edge. Verket skal vises på Kvitsøy fyr som er det eldste fyret i Norge som fortsatt er i drift. Opprinnelig var det et vippefyr. Loshistorien er sentral for Kvitsøy, som skaffet los til passerende skip og sikret trygg ferdsel gjennom ukjente farvann. I dag ligger en stor sjøtrafikksentral like ved fyret. I likhet med Gulliksens kunst representerer Kvitsøy fyr både gammeldagse- og moderne kommunikasjonsformer.

Dessverre var det ikke sol i dag, så vi fikk ikke se rommene badet i lys. Likevel ble det fint lys i prismene. Jeg har tatt flere bilder fra utstillingen som ligger i Flickr-galleriet fra etappe 5.

Under åpningen var det også sang, og “Du skal ikke sova bort sumarnatta” ble sunget med flott innlevelse. Jeg har ikke lagt merke til teksten på denne før, men den er jo usedvanlig vakker:

Du skal ikkje sova bort sumarnatta,
ho er for ljos til det.
Då skal vi vandra isaman ute,
|: under dei lauvtunge tre. 😐

Då skal vi vandra isaman ute,
der blomar igraset står.
Du skal ikkje sova bort sumarnatta,
|: som kruser med dogg vårt hår. 😐

Du skal ikkje sova frå høysåteangen
og grashoppespelet i eng,
men vandra i lag under bleikblå himlen
|: til fuglane lyfter veng. 😐

Og kjenna at vi er i slekt med jorda,
med vinden og kvite sky,
og vita at vi skal vera isaman
|: like til morgongry. 😐

Det var spesielt fjerde vers som traff skikkelig, men det er vel ingen bombe.

Alle fyr har en ildsjel. Så også Kvitsøy. Jeg fikk ikke tak i navnet på mannen, men han sto godt til fyret:

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Hilaritas. Bokmerk permalenken.

2 svar til En kjede av fyr

  1. Atle Grimsby sier:

    Mye kjekt i regi av ‘en kjede av fyr’ / on the Edge siden 2008 🙂 last ned brosjyre her. http://www.utsira.kommune.no/tema/kultur-idrett-og-fritid/kultur/kulturarrangement/2012/lys-lyd-liv-kunstprogram-en-kjede-av-fyr-2012 Utsira fyr har hatt besøk av Bureau Detours som har laget 4 chillerspots i terrenget ute på Utsira 🙂

  2. Lars sier:

    Takk for linker Atle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.