Første seiltur

Dagens høydepunkt var helt klart en liten tur – først for motor, så for seil. Her er det kvinnen med stor K som står til rors:

Vi sov veldig godt, selv om det nok blåste kuling i havna i går kveld. Våknet til blå himmel. Etter frokost satt vi i sola bak i båten og på brygga. Sola varmer faktisk her også, selv om det ikke er langt til snø. Etter å ha samlet opp litt solenergi gikk vi løs på ryddingen igjen. Dagens store øvelse var det tekniske rommet. Vi har to rom bak i båten, en kabin – og et teknisk rom. For mange blir nok dette et slags roterom, og det var litt av hvert som kom opp av båten før vi nådd bunnen.

Blant annet en 12 fots gummibåt, som ble pumpet opp for hånd. Dagens trening! Her blir den prøveligget på brygga, og den falt i smak!

Bensintank var det også, og i kveld dukket det opp en 9.9hk motor. De som kjenner meg vet jo at slike fartøy har jeg et svært anstrengt forhold til. Jeg pleier å kalle de for barnevakter. Foreldre kommer med små barn til en uthavn, og så setter de barna i en sånn som de freser rundt med hele kvelden. Mens de voksen har voksen(alkohol)tid. Nå sitter jeg der selv – med samme farkost. Skal love at vi snakker nyttekjøring her. Enten for å få ski og meg selv på land, for å ta bilder eller bunkre.

Foran kabinen i baugen viste det seg å være to rom. I det første lå det en enorm duk som kalles genaker. Dette er visstnok en krysning av en genoa og spinnaker som jeg ikke ser for meg at vi skal bruke de første dagene. Den har nesten samme areal som det huset vi flyttet ut av virket det som… I det tekniske rommet fant vi også en stormfokk, og den ble jo som et lite lommetørkle i forhold…

Foran dette «seilrommet» var det enda et rom! Her er det ankervinsj og 60m kjetting. Dessuten plass til en del fendere (eller lite samarbeidsvillige mannskaper). Rommet kan låses. Fendere er greit å ha litt stueplass til, for vi har helt mistet oversikten. Her er fendere til enhver anledning – for å si det på den måten! Her er et staselig bilde av baugen med ankervinsjrommet:

Etter å ha pløyd igjennom alle hulrom (nå viste det seg at vi har glemt to bak – men disse tar vi i morgen), så var det klart for seiltur. Rune stilte villig opp, og det var jammen bra. Havna i Alta er ganske trang (i våre øyne), og det var godt å ha en med overoppsyn ombord. Før vi gikk prøvde vi å få ned den fine senkekjølen, men den hadde ikke helt lyst til å gi slipp på vinterdvalen. Nå kan heldigvis båten også gå med kjølen oppe, men dette er ikke optimalt – det blir en to-do-sak i morgen.

Vi fikk en grei innføring i elektronikken ombord, og selv om den er fra da båten var ny (2005), så er det mye snacks. Autopilot som kan kjøre på grader i terreng eller grader mot vinden er en av dem… Vi får komme tilbake til alt dette etterhvert. Det er også radar ombord. Solceller og vindmølle lader batteriene mens vi er på tur – i tillegg til motoren som også lader opp når den går.

Etter å ha prøvekjørt motoren en stund satte vi seil. Nå var det lite vind (4-5m/s), men jammen utkonkurrerte ikke vinden motoren. Vi gikk i 5 knop for motor, og kom opp i 5,3 knop for seil. Kvinnen med stor K har vært litt opptatt av «lystall», og har lett etter tall som lyser. Nå fikk hun se både det ene og andre som lyste på skjermen foran seg:

Sånn er jo til å bli glad av:

(Dette bildet er fra egentlig fra tømmingen av det tekniske rommet, og er antagelig fra da vi nådde bunnen. Tidligere sinnsinntrykk er fanget inn på kvinnen med stor K sin egen blogg.)

Vi (eller vår medhjelper Rune) fikk rygget båten på plass igjen, og så har det som nevnt dukket opp motor, redningsflåte, stoff til putene i salongen og en hel søppelsekk med sjøkart. Litt kaffe med eieren av båten ble det også. Middag gikk litt i glemmeboka, men frokostblanding gjør (nesten) samme nytta. Så ble det foto, blogging, dusj og mer blogging. Det er egentlig greit med en liten «gjennomskriving» av dagen på kvelden.

I morgen skal vi i alle fall ha 3 ting i boks: Sjekke senkekjølen, hente kvinnen med liten K som står på en crashpad hos NorLines. Med ski, støvler, klatreutstyr, sovepose, dobbeldyne, isøks og mye annet snacks ombord. Vi har fått låne bil, så da blir det kajakkpadling tilbake til seilbåten på meg, og litt kjøring på min bedre halvdel. Så håper vi at det blir plass til enda mer ombord! Dessuten må vi ut på en prøvetur med gummibåten, så vi vet at den virker ok.

Begynner å føle oss litt hjemme ombord her nå, men det er fremdeles utrolig mye vi ikke kan. I tillegg til litt av elektronikken så har vi lært å peile olje, tenne/slukke dieseloven, tenne/slukke vebasto-fyringen, slå av motorstrøm og merke alle tauene i cockpit. Men, jeg tar ikke i når jeg sier det fremdeles er mye igjen!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok, Hilaritas. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.